Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Controale ale polițiștilor la case de schimb valutar, benzinării și săli de jocuri de noroc; amenzile aplicate depășesc 35 de mii de lei

Sfaturi pentru prevenirea efracţiilor

 

În perioada 1 ianuarie – 31 martie a.c, în vederea prevenirii și combaterii unor evenimente negative pe linia unităților economice care trebuie să respecte cerințe minimale de securitate,  polițiștii din cadrul  Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea au efectuat verificări la peste 300 de unități (65 de unități de interes public, 87 de case de schimb valutar și amanet, 11 stații de comercializare a carburanților, 46 de săli și incinte de exploatare a jocurilor de noroc și 123 alte unități care manipulează valori însemnate). Astfel, ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 19 sancţiuni, în valoare de peste 35.000 lei.

Câteva sfaturi pentru protecţia sediilor instituţiilor şi magazinelor:

– asiguraţi-vă un sistem de pază propriu, atât ziua cât și noaptea;

– limitaţi accesul tuturor persoanelor către locurile în care vă depozitaţi valorile;

– asiguraţi-vă uşile cu încuietori tip yala şi lacăte mai solide (protejate cu clopot metalic iar dacă se poate acestea să fie atipice sau cu cifru) şi nu uitaţi importanta grilajelor;

– sistemele de alarmare şi anunţare a efracţiilor sunt nu numai binevenite dar şi obligatorii;

– adresaţi-vă agenţiilor economici care comercializează şi instalează aceste sisteme şi verificaţi dacă sunt avizaţi de poliție

 

Aceştia vă pot oferi sisteme de alarmare şi protecţie în mai multe variante:

– acces în anumite încăperi numai pe bază de cod sau cartelă;

– alarmare faţă de pătrunderea în anumite perimetre sau încăperi (cu sisteme de avertizare sonoră sau comunicare către personalul de pază);

– verificarea îndeplinirii consemnului de către personalul de pază;

– sisteme de alarmare cu anunţare prin sistem dispecerat, ce asigură protecţia la cel mai înalt nivel de siguranţă şi care se pretează foarte bine pentru asigurarea obiectelor de importanţă majoră (societăţi bancare, CEC, muzee, expoziţii). Aceste sisteme performante anunţă prin afişarea pe calculator, pe lângă adresa la care s-a produs spargerea şi camera sau locul prin care a pătruns hoţul.

 

– depozitarea numerarului să fie efectuată în seifuri agrementate din punct de vedere tehnic, iar transportul de numerar să se facă numai în condițiile expres prevăzute de lege. Orice eveniment negativ să fie sesizat instituției noastre, de îndată, în vederea dispunerii măsurilor ce se impun.

Totodată, reamintim pe această cale faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și H.G. nr. 301/2012: regiile autonome,  companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, sunt obligate să asigure paza acestora, în baza analizei de risc la securitatea fizică.

Paza  acestora se asigură printr-una din formele  prevăzute de legislația în domeniu dar în mod obligatoriu:

– pază fizică umană (pază proprie sau prin societăți specializate)

– existența unui sistem de detecție antiefracție (acesta are rolul de a detecta sau sesiza pătrunderea neautorizată în spațiile protejate).

 

Polițiștii vrânceni asigură administratorii unităților economice de întreaga disponibilitate faţă de problemele din domeniu şi sunt deschişi colaborării pentru identificarea celor mai bune şi eficiente soluţii în vederea protejării patrimoniului şi vieţii persoanelor.

 

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 5 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?