Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Directorul Romsilva: Vom crea un Ghid al gospodăririi pădurilor private, pe fondul schimbării regimului juridic al proprietăţii în România

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va continua campaniile de conştientizare şi va concepe o serie de ghiduri destinate atât pentru preşcolari şi şcolari, cât şi pentru modul de gospodărire a pădurilor private, a declarat, joi, într-un eveniment de specialitate, Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva. „Astăzi, în mod simbolic, prezint o carte concepută şi creată de către specialiştii în silvicultură. Vom continua proiectele educaţionale, pentru că apreciez că este obligaţia noastră ca profesionişti să educăm tânăra generaţie. Astfel, vrem să creăm două cărţi: una pentru grădiniţă şi una pentru ciclul primar. De asemenea, mai doresc să creăm un Ghid al gospodăririi pădurilor private, apreciind că este necesar având în vedere schimbarea regimului juridic al proprietăţii în România, dar şi nevoia de educaţie şi consolidare a proprietăţii private”, a spus Mihăilescu.

Acesta a subliniat, totodată, faptul că toate comunităţile locale trebuie să înţeleagă că un mod de gospodărire corespunzător al unei păduri aduce o serie de beneficii. „Păduri sănătoase înseamnă comunităţi sănătoase, o economie prosperă şi o educaţie forestieră care este esenţială pentru a preveni înstrăinarea omului de natură pentru a sensibiliza societatea în adoptarea unui stil de viaţă sustenabil şi pentru a integra problemele de mediu în componenta pedagogică. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni trăiesc la oraşe şi sunt tot mai departe şi desprinşi de natură, va trebui să promovăm o mai bună înţelegere şi conştientizare a importanţei pădurilor şi a beneficiilor acestora pentru întreaga societate şi mai ales să mergem spre copii încă de la vârstă fragedă. Comunităţile locale trebuie să înţeleagă că un mod de gospodărire corespunzător a unei păduri asigură un mediu plăcut, materie primă pentru alte ramuri economice, mai multe locuri de muncă şi o sursă de energie fără sfârşit”, a subliniat şeful Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a organizat, joi, la Academia Română, simpozionul cu tema „Pădurile şi Educaţia. Activitatea silvicultorilor în dezvoltarea şi apărarea pădurilor – mijloc de educare în spiritul respectului faţă de pădure”. Evenimentul, organizat alături de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Confederaţia Consilva şi Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian”, marchează Ziua Internaţională a Pădurilor. În urmă cu şapte ani, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat data de 21 martie drept Ziua Internaţională a Pădurilor pentru a atrage atenţia asupra importanţei pădurilor la nivel global.

Tema din acest an este „Pădurea şi Educaţia”, sub sloganul „Să învăţăm să iubim pădurile!”, ONU subliniind importanţa educaţiei forestiere şi implicarea tinerei generaţii în cunoaşterea şi protejarea naturii. Statisticile oficiale arată că pădurile acoperă o treime din suprafaţa terestră a planetei şi au un rol important de protecţie, economic şi social. Astfel, pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon şi atenuarea impactului încălzirii globale, fiind parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul şi filtrează aerul şi apa. La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existenţa pădurilor.

În România, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, cel mai mare administrator de păduri din ţară, este implicată în numeroase programe de educaţie forestieră, prin Direcţiile silvice şi administraţiile parcurilor naţionale şi naturale, prin parteneriate cu unităţile şcolare, activităţi teoretice şi practice, cum ar fi acţiuni de împăduriri, unde elevii participă ca voluntari, precum şi vizite tematice în păduri sau centre de vizitare.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, dintre acestea 2.471.053 de hectare (aproape 80%) deţin certificarea managementului forestier în sistem internaţional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?