Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Părinţii, îndemnaţi să continue să le citească copiilor în perioada adolescenţei (studiu)

Cititul cu voce tare de către adulţi pentru copii prezintă beneficii chiar şi după ce aceştia învaţă să lectureze fluent, conform unui studiu publicat înainte de Ziua mondială a cărţii (World Book Day), citat marţi de Press Association. Peste jumătate (53%) dintre copiii din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani citesc de plăcere în 2019, un procent în scădere în comparaţie cu cel de 59% consemnat în 2016, potrivit studiului realizat de National Literacy Trust, cu sediul în Londra. Doar 26% dintre copii citesc zilnic în afara orelor de şcoală, în comparaţie cu procentul de 43% înregistrat în 2015.

Potrivit unui sondaj efectuat separat de Nielsen Book Research, majoritatea părinţilor nu le mai citesc copiilor lor după ce aceştia împlinesc vârsta de 8 ani. Autorul cărţii ”War Horse” (”Calul de război”), Michael Morpurgo, a susţinut apelul adresat părinţilor de a continua să le citească cu voce tare copiilor declarând că această practică ar trebui continuată ”în adolescenţă”. Sondajul Nielsen a relevat că lectura cu voce tare este practicată de părinţii a 32% dintre copiii din Marea Britanie cu vârste de până la 13 ani, cu patru procente mai puţin în comparaţie cu anul trecut. De asemenea, unui procent de 19% dintre copiii cu vârste între 8 şi 10 ani (14% băieţi şi 24% fete) li se citesc cărţi zilnic cu voce tare de către un adult.

Potrivit specialiştilor, lectura cu voce tare de către adulţi îi ajută pe copii să dobândească plăcerea de a citi în mod independent. ”Lectura cu voce tare pentru copiii de orice vârstă este o modalitate minunată de conectare (cu aceştia) deoarece se poate observa ce anume îi stârneşte şi îi interesează şi este totodată o cale de a înţelege ce se întâmplă în mintea lor”, a declarat autoarea britanică de cărţi pentru copii Lauren Child.

”Este o modalitate frumoasă de a încheia ziua, atât pentru părinte cât şi pentru copil. Prin puterea exemplului ei pot percepe cărţile drept un lucru bun şi se creează astfel un obicei al lecturii şi o legătură specială. Pentru copii, lectura poate fi o poartă către învăţare, dar şi către fericire”, a completat autoarea.

Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?