Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Lucrările de reabilitare a imobilului Prefectura Putna, finalizate anul acesta

Consiliul Județean Vrancea intenționează ca anul acesta să finalizeze lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcţionat Prefectura Putna. Directorul  Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Romeo Iordache, a explicat în cadrul ședinței ordinare de săptămâna trecută care sunt motivele pentru care această clădire emblematică pentru județul Vrancea nu a fost încă redată circuitului public. ,,La Prefectura Putna din municipiul Focșani lucrările au fost contractate în urma procedurilor de achiziție publică, dar în același timp trebuie să precizez faptul că administrația județeană a dat în judecată fostul constructor pentru că nu a asigurat conservarea clădirii, iar în unele zone a apărut fenomenul de degradare. Practic, lucrările nu puteau fi executate pe anumite suprafețe care s-au deteriorat în timp, deoarece fostul constructor nu a asigurat conservarea clădirii, situație pentru care Consiliul Județean a cerut în instanță ca fostul constructor să plătească aceste lucrări. Din moment ce expertul se va pronunța la toate suprafețele ce trebuie remediate ca urmare a stagnării lucrărilor, actualul constructor va trece la realizarea acestor lucrări. Sigur anul acesta va fi finalizată această lucrare”, a precizat Romeo Iordache.

Consiliul Județean Vrancea a semnat contractul de lucrări cu constructorul  Asocierea SC Dedal Bahamat SRL, A.G. Grupinstal SRL și SC NS Consart 96 SRL, care a câștigat licitația care a avut loc în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Valoarea lucrărilor rămase de executat este de 4.412.052 lei, cu TVA inclus. Finanțarea este asigurată din bugetul județului Vrancea.

Clădirea este monument istoric încadrat în categoria A de interes național, aici având sediul între anii 1915-1945 Prefectura fostului județ Putna. „Va fi executat un rest de lucrări, deoarece marea majoritate a acestora au fost deja efectuate, gradul de realizare a lucrărilor fiind în acest moment de 82%. Printre lucrările care trebuie finalizate se numără: finisaje interioare, instalații electrice, iluminat decorativ, instalații de încălzire și climatizare, montare lift, post electric de transformare suplimentar, curtea exterioară va fi amenajată, iar instalația de gaze a clădirii va fi trecută în subteran. De asemenea, vor fi montate: sistem de securitate, sistem de avertizare la incendiu, sistem de sonorizare și sistem de supraveghere video“, se arată într-un comunicat remis presei, anul trecut, de administrația județeană.

Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost iniţiat şi coordonat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Acesta a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze şi mai tare. Pentru că finanţările au fost sistate în 2005, Marian Oprişan a iniţiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Imobilul „Prefectura judeţului Putna“ a fost construit la începutul secolului XX şi, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice. Destinaţia iniţială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a judeţului Putna, iar după 1945, aici a funcţionat Consiliul Popular Municipal Focşani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparaţii la pereţi şi tencuieli interioare. S-a refăcut acoperişul cu învelitoare din ţiglă smălţuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată şi, în anul 1992, au început lucrările de consolidare şi restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundaţiilor şi pereţilor prin cămăşuire şi, parţial, a planşeelor de peste subsol, prin supra betonare.

Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari şi clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural şi istoric „Piaţa Maior Gh. Pastia“. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural şi istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare şi consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?