Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Două foișoare de observație ale Penitenciarului Focșani au ars ca urmare a unui incendiu de vegetație

Pompierii focșăneni au intervenit joi pentru stingerea mai multor incendii de vegetație, care s-au manifestat pe raza județului.

Astfel, pompierii din cadrul Detașamentului Focșani au fost solicitați să intervină în jurul orei 13:30 pentru lichidarea unui incendiu de vegetație care izbucnise în cartierul Mândrești, în apropierea Penitenciarului Focșani. La fața locului au intevenit patru autospeciale cu apă și spumă. Potrivit reprezentanților ISU Vrancea, au ars 2 foișoare de observație ale penitenciarului și cca. 35 – 40 ha vegetație uscată și stuf. Reprezentanții Penitenciarului Focșani au precizat că ambele foișoare erau dezafectate.

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au intervenit joi cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu  de vegetație în satul Rădulești, comuna Vânători. Incendiul a fost lichidat la ora 16:30. Au ars 10 ha de vegetație uscată.

De asemenea, pompierii focșăneni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în satul Balta Raței, comuna Vânători. A ars vegetația uscată pe o suprafață aproximativă de 8 hectare.

Tot joi, pompierii militari din cadrul Detașamentului Focșani au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în municipiul Focșani, zona LVG. A ars  vegetație uscată pe o suprafață aproximativă de 3 hectare.

 

REGULI ŞI MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A VEGETAŢIEI USCATE

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii sau fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Deoarece în ultima perioadă numărul incendiilor de vegetaţie uscată este în creştere, recomandăm cetăţenilor să respecte normele specifice de apărare împotriva incendiilor. Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenţie conform  art. 97, alin. 3 din O.M.A.I. 163/2007 privind aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor și se sancţionează cu amendă. Conform art.1, pct. 3, lit. r, din H.G. nr. 537/06.06/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

28 februarie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?