Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Asasinii lui Constantin Chiriţă, dintre care doi ar fi recidiviști, arestaţi. Doi dintre ei l-au împușcat pe afacerist; atacul, planificat din 3 ianuarie

Cei trei bărbaţi bănuiţi că l-au asasinat pe omul de afaceri Constantin Chiriţă au primit ieri dimineaţă ordonanţe de reţinere, după ce au fost audiaţi toată noaptea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi tot ieri au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Toţi trei au primit mandate de arestare. Decizia nu este definitivă. Din anchetă a rezultat că inculpaţii îl urmăreau pe omul de afaceri de mai bine de o lună şi jumătate şi s-au pregătit intens pentru a-l jefui, cumpărându-şi chiar şi o maşină pe care au modificat-o. Potrivit unor surse, unul dintre ei a recunoscut şi povestit cele petrecute, în timp ce ceilalţi doi au încercat să se învinovăţească unul pe altul. Din datele anchetei rezultă că inculpaţii nu au vrut nimic altceva de la victimă decât banii, asumându-şi inclusiv moartea acesteia. În Constantin Chiriţă s-a tras cu două arme, dar banii lui nu au putut fi luaţi. Potrivit unor surse, prin zonă ar fi trecut niște maşini, iar bărbaţii nu au vrut să rişte să fie văzuţi şi au fugit.

 

          Bărbaţii prinşi luni în Vama Nădlac au primit ieri dimineaţă ordonanţe de reţinere. Tot ieri, ei au fost prezentaţi magistraţilor de la Tribunalul Vrancea cu propunere de arestare preventivă. Toţi trei au primit mandate de arestare. Decizia nu este definitivă.

Bogdan Ionuţ Sprinciană, Gheorghe Vasile Văscăuţanu şi Marius Daniel Cruceanu au fost prinşi luni, la Arad, în timp ce voiau să iasă din ţară prin Vama Nădlac. În aceeaşi zi, ei au fost preluaţi de politiştii vrânceni, care au şi emis alertele pe numele lor, şi aduşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru a fi audiaţi. Audierile au durat până ieri dimineaţă, iar la finalul acestora procurorul de caz a dispus reţinerea bărbaţilor pentru 24 de ore.

Infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor sunt extrem de grave. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în sarcina inculpatului Bogdan Ionuţ Sprinciană s-au reţinut infracţiunile de omor calificat, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi punere în circulaţie sau conducere a unui vehicul neînmatriculat. De aceleaşi infracţiuni este acuzat şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, cu excepţia infracţiunii de punere în circulaţie sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Cel de-al treilea inculpat, Marius Daniel Cruceanu este cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de complicitate la infracţiunea de omor calificat şi complicitate la tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată.

 

Afaceristul, urmărit de mai mult timp pentru a fi jefuit

Ancheta poliţiştilor şi procurorilor, care au muncit continuu de la comiterea faptei şi până la prinderea celor trei inculpaţi, a scos la iveală detalii şocante. Omul de afaceri era urmărit de mai mult timp de inculpaţi, aceştia pregătindu-se intens pentru ziua în care sperau să devină bogaţi. Şi-au cumpărat chiar şi o maşină pe care au modificat-o şi s-au interesat de programul omului de afaceri şi de traseul pe care îl are. Asupra omului de afaceri Constantin Chiriţă s-au tras două focuri de armă, acestea fiind executate de inculpaţii Sprinciană şi Văscăuţanu.

În seara oribilei crime, cei doi au urmărit victima, i-au tamponat maşina şi au împuşcat-o. În timp ce voiau să ia şi banii s-au speriat de nişte maşini care treceau prin zonă şi au fugit. Pe drum, au abandonat autoturismul modificat şi au fost preluaţi de cel de-al treila inculpat, Cruceanu,  are a ajuns în zonă la volanul unei alte maşini. Asupra omului de afaceri s-a tras cu două arme.

          “Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, rezultă că în data de 22.02.2019, în jurul orei 19.42, victima, în timp ce se afla pe DJ 205 R, Focşani-Slobozia Ciorăşti, conducând autovehiculul marca Mercedes, a fost împuşcată în zona membrului superior stâng, de o persoană neidentificată, iar leziunile produse prin împuşcare i-au provocat decesul.

          Din cercetări a rezultat că în perioada 3.01.2019-22.02.2019 inculpaţii au efectuat activităţi pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecţie în partea din faţă şi plăcuţe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceştia s-au interesat la cunoştinte asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care aceasta pleca de la locul de muncă către localitatea de domiciliu, Slobozia Ciorăşti, în acelaşi timp verificând şi traseul ce urma să-l parcurgă victima.

          În aceste condiţii, în după-amiaza zilei de 22.02.2019, în jurul orei 19.00, s-au deplasat în municipiul Focşani doi dintre inculpaţi  cu autoturismul modificat, iar cel de-al treilea cu un alt autoturism, urmând a le asigura scăparea celor doi dacă ar fi intervenit probleme. Astfel, cei doi inculpaţi ce se aflau în maşina de teren cu numere false de înmatriculare, au intrat în mod intenţionat în coliziune cu autoturismul victimei, în timp ce acesta rula pe DJ 205 R Focşani – Slobozia Ciorăşti. Ulterior au coborât din autoturism şi au executat asupra victimei două focuri de armă, care i-au produs acesteia leziuni şi au dus la deces.

          Inculpaţii au mers la locul faptei înarmaţi, iniţial cu scopul de a sustrage suma de bani ce se afla în autoturismul victimei, însă au prevăzut şi au acceptat că prin modul de acțiune pot provoca moartea victimei. După săvârşirea faptei, cei doi s-au grăbit pentru a părăsi locul faptei de teamă să nu fie identificaţi de alţi participanţi la trafic, au abandonat autoturismul avariat, după care au plecat la locul de întâlnire cu cel de-al treilea inculpat, care i-a preluat cu un alt autoturism pentru a nu fi identificaţi în zona comiterii faptei”, a declarat procurorul Sanda Apostolescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunal au mai adăugat că activitatea infracţională a fost documentată de IPJ Vrancea cu sprijinul IGPR- Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. “Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii arestării preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului.

 

Inculpaţii, arestaţi preventiv

Ieri după-amiază, cei trei inculpaţi au ajuns în faţa unui judecător de la Tribunalul Vrancea cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului şi a dispus arestarea bărbaţilor. “(…) admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi în consecinţă: Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: -Sprinciană Bogdan Ionuţ – pentru următoarele infracţiuni : omor calificat, (…) tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată (…), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (…) uz de armă fără drept (…) şi punere în circulaţie sau de conducere a unui vehicul neînmatriculat (…) Văscăuţanu Gheorghe Vasile- pentru comiterea următoarelor infracţiuni : omor calificat (…) tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată (…) nerespectarea regimului armelor şi munitiilor (…) şi uz de armă fără drept (…) Cruceanu Marius Daniel, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de omor calificat (…) şi complicitate la tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată (…) pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.02.2019, până la data de 28.03.2019, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Ia act că asistenţa juridică a fost asigurată de apărători aleşi. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi 26.02.2019, ora 18.30”, se arată în hotărârea instanţei.

 

Condamnat pentru trafic de droguri şi furturi

Unul dintre inculpaţi, respectiv cel din Adjud, nu este la prima abatere. Ultima condamnare a avut-o într-un dosar de trafic de droguri şi a ieşit din închisoare în luna iulie a anului 2018. Într-o informare din luna martie 2017, a DIICOT se arăta că “procurorii Direcţiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Galati împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au surprins în flagrant pe inculpatul Văscăuţanu Gheorghe-Vasile, în timp ce oferea spre vânzare cantitatea de 1638 grame marijuana, pe raza municipiului Adjud, judeţul Vrancea. Cu ocazia efectuării percheziţiei la locuinţa fără forme legale a inculpatului a fost găsită şi ridicată cantitatea de 227 grame marijuana precum şi un cantar de mare precizie destinat porţionarii drogurilor”. Pentru această faptă el a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare. Potrivit unor surse, bărbatul are un cazier foarte bogat, el fiind condamnat şi pentru furturi dar şi pentru alte fapte. De asemenea, surse oficiale spun că recidivist mai este şi un alt inculpat din acest dosar.

 

„Telu”, omorât vineri seara

Constantin Chiriţă, zis “Telu”, patron al unor case de schimb valutar din Focşani, în vârstă de 61 de ani, a fost omorât vineri seara, pe drumul care face legătura între DN 2 E85 şi comuna Slobozia Ciorăşti, acolo unde el locuia. S-a întâmplat puţin după ora 19.00 şi nu la mare distanţă de intrarea în comună. Maşina afaceristului, un Mercedes, a fost tamponată de un autoturism de teren. Din această maşină s-au şi tras două focuri de armă înspre maşina victimei şi ambele au nimerit-o pe aceasta. Un glonţ l-a atins în zona braţului, iar cel de-al doilea în zona inimii, provocându-i decesul.

Nu departe de locul faptei, oamenii legii au găsit maşina de teren cu care s-au deplast autorii, abandonată. Aceasta avea numere de Anglia, iar deasupra acestora erau montate numere de Suceava. S-a stabilit ulterior că numerele româneşti de înmatriculare erau false. În timpul cercetării la faţa locului, în maşina victimei, anchetatorii au găsit o sumă extrem de mare de bani. Este vorba de aproximativ 30 mii euro, 20 mii lire sterline şi câteva sute de mii de lei. Poliţiştii vrânceni au pus mâna pe principalii suspecţi în cazul acestui omor, luni, practic la trei zile de la comiterea oribilei crime. De vineri şi până luni, oamenii legii au adunat probe concludente în faţa cărora negările iniţiale ale inculpaţilor nu au stat în picioare. Constantin Chiriţă a fost înmormântat ieri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?