Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

13 copii, dintre care 9 nou-născuți, părăsiţi în spital anul trecut în Vrancea

Numărul copiilor părăsiți în spital a scăzut anul trecut în județul Vrancea. Direcția Generală de Asistență Sociale și Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a primit, în 2018, 13 solicitări de instituire a măsurii de protecție din partea Spitalului Județean de Urgență. Pentru 12 dintre micuți s-a instituit măsura de protecție, iar pentru un copil s-a reușit menținerea în familie. Nouă dintre copii proveneau din secția de Neonatologie și au fost dați în grija unor asistenți maternali. Potrivit surselor medicale, pentru cei nouă bebeluși proaspăt aduși pe lume părinții au cerut protecție, motivând că nu au condiții materiale să-i ia acasă momentan. Părinții celor nouă bebeluși nu au fugit din spital și au întocmit toate documentele necesare pentru instituirea măsurii de protecție.

Numărul copiilor părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare din țară a scăzut, în primul semestru al anului 2018, cu 12, comparativ cu perioada similară din 2017, când au fost 411, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Dintre aceştia, 291 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 102 în secţiile de pediatrie, iar 18 au fost lăsaţi în alte secţii de spital. De asemenea, 384 de copii au fost externaţi în perioada ianuarie-iunie 2018, din care 142 s-au reîntors la familiile lor, 29 au fost plasaţi la familii/persoane şi 181 la asistenţi maternali. Totodată, şapte copii au fost încadraţi în centre de plasament, 10 copii în centre de primire în regim de urgenţă, iar 15 copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA.

Potrivit specialiștilor, mamele care își abandonează copiii în spitale sunt mai puțin educate și au o situație financiară precară. În conformitate cu legea, în cazul în care o mamă fuge din spital și își părăsește copilul, dacă în 24 de ore aceasta nu se prezintă la unitate să-și ia micuțul acasă, este făcută o sesizare scrisă și telefonică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. În cazul în care mama nu are acte, poliția o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-și dorește copilul, se întocmește proces verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?