Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Slujbă de binecuvântare a viilor și pomilor de Sfântul Mucenic Trifon; casele și ogoarele sunt stropite cu agheazmă

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul recoltelor. Sărbătoarea trebuie respectată spre binele pomilor roditori și al podgoriilor, dar și spre sănătatea noastră, a oamenilor. Enoriașii din Bordeştii de Jos sunt așteptați la biserica din sat, astăzi, pentru a lua parte la slujba de binecuvântare a viilor.

În timpul slujbei, se vor citi un fel de molifte pentru ca Dumnezeu să ferească în noul an culturile agricole de toţi dăunătorii care produc diferite prejudicii. Ele se fac şi cu scopul de a asigura protecţia şi fertilitatea livezilor de pomi fructiferi şi a viilor. Cum satul Bordeştii de Jos este unul viticol, iar acest  sfânt este socotit şi protectorul viilor, creştinii bordeşteni sunt așteptați la biserică, începând cu ora 12.00, pentru a asista la slujba oficiată de preotul paroh Cristinel Muscalu.

După terminarea slujbei de la biserică, credincioșii obişnuiesc să cheme preotul la casele lor, pentru a-i cere ajutorul lui Dumnezeu ca în noul an ogoarele să fie ferite de gândaci, lăcuste şi de toate jivinele. „După oficierea Sfintei Liturghii, se aprinde candela de la icoana Sfântului Trifon sau dacă această icoană nu este reprezentată pe catapeteasmă, se aprinde doar candela cea de la icoana hramului. Apoi preotul, luând undelemn din candele și Agheasma Mare, care s-a sfințit la Bobotează, stropește în chipul crucii țarina, via, grădina sau casa unde săvârșește slujba și citește mai apoi unele rugăciuni speciale, care sunt în cărțile de cult. Aceste rugăciuni, în număr de trei, sunt scrise de Sf. Mc. Trifon și datează încă din al treilea veac al erei creștine. În conținutul acestor rugăciuni se pot găsi o serie de invocări ale Harului Duhului Sfânt prin care se cere izbăvirea holdelor, livezilor, viilor sau chiar a gospodăriilor de toți dăunătorii care le atacă”, a spus preotul Cristian Muscalu.

Pe masa unde se slujește, cei ai casei aduc seminţe, răsaduri pe care urmează a le pune în pământ, în grădini şi ţarine, dar şi crenguţe de la diferiţi pomi fructiferi, pe care îi au în livezi, precum şi corzi de viță-de-vie. Acestea vor fi binecuvântate cu agheasmă, spre a fi ferite de rozătoare. În caz că rugăciunile sunt însoțite de Slujba Sfințirii Aghesmei, cu agheasma binecuvântată în această zi se stropește casa prin colțuri și unghere, acolo unde apar furnici, gândaci sau purici. „Sfântul Mucenic Trifon să se roage pentru noi, să ne păzească micuțul nostru sat de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii invazia lăcustelor care devorează culturile și grânele oamenilor, precum a păzit cetatea Frigiei din Asia Mică oarecând”, a adăugat preotul Cristian Muscalu.

Se aduc, de asemenea, şi boabe de grâu sau porumb pe care credincioşii, după ce preotul le stropeşte cu agheasmă, le dau spre hrană păsărilor sau animalelor. „De ştiut este faptul că preoţii, prin rugăciunile pe care le fac, deşi rostesc o serie de blesteme la adresa unor vietăţi, totuşi nu blestemă jivinele care sunt enumerate în text. Deşi numele lor sunt invocate, căci şi acestea sunt creaturi ale lui Dumnezeu, lăsate să trăiască pe pământ alături de oameni, ci se ceartă lucrarea diavolului care stă în spatele acestor acţiuni pernicioase şi care este adevărat pricinuitorul a tot răul“, sunt cuvintele preotului paroh Cristinel Muscalu, de la Bordeştii de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?