Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Amenzi și animale eutanasiate la un comerciant de porci din Homocea

Omul este cel mai periculos mijloc de răspândire a virusului pestei porcine africane dacă nu respectă regulile minime impuse de autoritățile sanitar veterinare. Inspectorii veterinari vrânceni au anunțat că, în ultima săptămână, un comerciant de porci din Homocea a fost depistat, în localitatea Lungu, județul Covasna, cu un transport de 38 de porci pentru care nu a putut prezenta nici un act sanitar veterinar însoțire animale vii, nici autorizație sanitară veterinară de transport animale vii a mașinii, nici dovada efectuării dezinfecției mijlocului de tranport. În prima etapă, inspectorii veterinari din Covasna au confiscat porcii și au dispus eutanasierea acestora sub supraveghere sanitară veterinară. Proprietarul animalelor a fost sancționat contravențional cu amendă de 7200 lei. De asemenea, au fost recoltate probe de sânge și seturi de organe în vederea examinării pentru Pesta Porcină Aficană. A doua zi, cazul a fost preluat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea și Poliția Vrancea.

O echipă s-a deplasat la Homocea, la domiciliul proprietatului de animale și a găsit 25 porci, cu vârste și greutăți diferite, dintre care doar unul era crotaliat. Potrivit declarației persoanei respective, animalele au fost cumpărate din Bihor. În acest caz a fost aplicată o amendă de 2700 lei pentru cumpărarea de animale vii fără documente sanitare veterinare și deținerea în exploatație de animale neidentificate. Suplimentar, exploatația a fost pusă sub restricție sanitară veterinară temporară, iar porcii sunt examinați zilnic. Veterinarii au prelevat 19 probe de sânge în vederea examinării pentru Pesta Porcină Aficană iar rezultatul a fost negativ.

 

Recomandările veterinarilor vrânceni

Este interzisă vânzarea sau cumpărarea porcilor, atât în zona de pretecție cât și în zona de supraveghere a focarelor de Pestă Porcină Africană. Obligatoriu porcii trebuie să fie crotaliați în exploatație.

Activitatea din târgurile de animale vii este suspendată tempoarar.

Orice îmbolnăvire sau mortalitate se anunță imediat la medicul veterinar din comună sau la D.S.V.S.A. Vrancea.

D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. 1214/2009, modificată și completată prin H.G. 484/2018.

Facem precizarea că Pesta Porcina Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?