Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Piața Moldovei va avea lifturi, terasă cu spații verzi și locuri de joacă, parcare la parter

Cel mai vechi centru comercial al municipiului, Piața Moldovei, va fi reorganizat și modernizat printr-un proiect pregătit de Primăria Focșani. Denumit „Reorganizarea, extinderea și amenajarea spațiului public-Piața Moldovei”, proiectul propune un nou ansamblu de clădiri, cu parter, etaj și chiar o terasă amenajată cu spații verzi. Noul ansamblu de clădiri va fi dotat cu grupări de scări și ascensoare. La parter va fi amenajată o parcare cu o înălțime maximă care să permită accesul autovehiculelor cu greutatea de maxim 3,5 tone. Parterul va include spațiile existente, care vor fi consolidate în funcție de rezultatele expertizei tehnice. Reprezentanții Primăriei au estimat că, la final, vor fi circa 1000 spații comerciale, fiind preconizat un număr de cinci mii de clienți, în perioadele de vârf. Piața Moldovei reprezintă cel mai vechi și mai important centru comercial al municipiului Focșani, ce necesită lucrări de reorganizare, extindere și amenajare, în vederea obținerii confortului și unui standard ridicat al calității vieții și sănătății cetățenilor ce folosesc sau vor folosi acest spațiu, îmbunătățirea relațiilor interumane, fluidizarea traficului auto și pietonal, extinderea spațiilor comerciale existente precum și a locurilor de parcare aferente, se arată în prezentarea proiectului de investiții.

Ansamblul de clădiri propus prin proiect diferă față de alte variante vehiculate în anii trecuți. Cu ani în urmă era propusă varianta realizării unei parcări supraetajate, apoi se vehicula varianta demolării ansamblului și construirii unei noi clădiri. De această dată, varianta agreată de municipalitate este de a păstra clădirile existente și de a le încadra într-un nou ansamblu. Mai mult, administrația locală spune că lucrările de construire a noii Piețe se vor realiza în trei etape, pentru a se permite continuarea la nivel redus a activităților care se desfășoară acum în acest spațiu. Nivelul 1 va avea destinația de spații comerciale și spații pentru alimentație publică. Acest spațiu va fi deschis pe contur dar va include și spații închise, interioare, eventuale în zone aflate în adâncime față de conturul general al ansamblului, aceste zone vor fi adiacente unor sisteme de luminare și ventilare verticală. Nivelul acoperișului va fi de tip terasă amenajată, circulabilă, ce va include și realizarea mai multe zone de spații verzi, locuri de joacă și eventual a unor zone de alimentație publică de tip tonete, se arată în prezentarea proiectului.

Primul pas pentru realizarea proiectului de investiție este de intabulare a zonelor adiacente pieței, necesară pentru obținerea avizelor necesare proiectului. Este vorba despre zona cuprinsă între străzile Aurora, Greva de la Grivița, Mare a Unirii și Leopoldina Bălănuță. Această zonă a fost măsurată în cadrul contractului pentru cadastrul imobiliar din Focșani iar suprafețele rezultate trebuie introduse în Cartea Funciară. Această decizie va fi luată în ședința de joi, 31 ianuarie, a Consiliului Local Focșani. Pentru realizarea studiului de fezabilitate este nevoie de studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică, audit energetic, studiu de impact, studiu de însorire, studiu de circulație, studiu de rețele, documentanții de avizare pentru lucrările de infrastructură. Concluziile expertizei tehnice vor fi corelate cu concluziile studiului geotehnic. În funcție de concluziile expertizei tehnice se vor realiza sau nu lucrări de consolidare a fundațiilor corpurilor de clădire ce se vor menține. Infrastructura pentru noile corpuri de clădire ce vor alcătui ansamblul spațiului public Piața Moldovei va fi propusă în conformitate cu concluziile expertizei tehnice, a studiilor topografic, geotehnic și de rețele. Ca sistem constructiv pentru corpurile de clădire propuse se va folosi soluția cadrelor și diafragmelor din beton armat, cu planșee de beton armat și pereți de închidere din cărămidă/pereți cortină și pereți de compartimentare din cărămidă/gipscarton/pereți cortină”, se arată în raportul întocmit de Direcția Arhitectului șef din Primăria Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?