Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Botoşani: 19 mistreţi vânaţi pe fondul de vânătoare pe care a fost identificat focarul de pestă; niciunul nu era bolnav

Autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au prelevat probe de la 19 mistreţi vânaţi pe fondul de vânătoare pe care, în urmă cu nouă zile, s-a înregistrat un focar de pestă porcină africană, iar rezultatele de laborator au fost negative, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimiţoaie.

Potrivit acestuia, buletinele de analiză emise de laboratoarele de specialitate din Suceava şi Bucureşti au infirmat prezenţa PPA la cei 19 porci mistreţi, însă, cu toate acestea, planul de măsuri instituit de autorităţi rămâne în vigoare. „Este un semn bun, dar, la cât de pervers evoluează boala, nu ne putem bucura. Suntem în continuare în alertă. Sunt în continuare acţiuni de supraveghere şi de control a animalelor sau cărnii în zona respectivă”, a afirmat Airimiţoaie. El a menţionat că, în continuare, populaţia din comuna Hudeşti, în care a fost depistat focarul de pestă, dar şi din celelalte opt comune învecinate, nu are voie să comercializeze porcii sau să îi sacrifice fără avizul medicului veterinar.

Virusul PPA a fost diagnosticat, pe 20 ianuarie, la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharău, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ trei kilometri de limita de frontieră cu Ucraina. Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care, duminică, a confirmat suspiciunea.

Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?