Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

ANM: Temperaturi maxime de 12-14 grade în primele zile din februarie şi precipitaţii importante după 4 februarie

Primele zile din luna februarie vor aduce valori termice în creştere în majoritatea zonelor ţării, cu temperaturi maxime ce vor atinge chiar şi 14 grade în Crişana, în timp ce probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată atât spre finele lunii ianuarie, cât şi după data de 3 februarie, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 10 februarie 2019.

 

În Moldova, intervalul va debuta cu o uşoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4 – 5 grade, medie care se va menţine fără variaţii semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire treptată, iar media valorilor maxime va scădea la zero grade. Aproximativ aceeaşi evoluţie va fi de interes şi pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de zero grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 29 – 31 ianuarie, dar şi după data de 4 februarie.

 

La munte, media temperaturilor maxime va deveni uşor pozitivă, mai ales la începutul lunii februarie, când va fi de 2 – 4 grade. După 5 februarie, vremea se va răci treptat, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori diurne între -4 şi -2 grade, în medie. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade până pe 2 februarie, iar în următoarele două zile se va resimţi o încălzire a vremii şi temperatura va creşte, astfel încât media se va apropia de 0 grade. După data de 5 februarie, la fel ca şi în cazul evoluţiei temperaturilor diurne, se va resimţi o scădere treptată a regimului termic ce se va concretiza prin valori minime, în medie, de la -9 la -8 grade. Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 29 – 31 ianuarie, iar cu o probabilitate ridicată şi după data de 4 februarie.

 

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Întregul articol pe https://bit.ly/2CSwpCb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?