Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO și GALERIE FOTO: Colegiul Cuza va avea sală de festivități; vestea le-a fost dată cuziștilor de primarul Cristi Misăilă

Zile de sărbătoare cu activități pe măsură. Așa cu fost marcate Zilele Colegiului Național Cuza, care împlinește 130 de ani de existență. A avut loc lansarea monografiei școlii, a revistei Econtext – 130, concursuri de științe dar și gastronomice, în care elevii s-au întrecut în a prezenta tot felul de delicatesuri. Elevii de gimnaziu au avut ca temă mâncarea sănătoasă, iar liceenii au prezentat mâncăruri tradiționale din 13 comunități românești. Pe holurile liceului au putut fi admirate picturi ale foștilor elevi, ”In memorian Leopoldina Bălănuță și Eugenia Ștefănescu”, iar în biblioteca liceului a fost expusă o colecție de carte veche. Tot în bibliotecă, oaspeții au putut asista la un moment artistic pregătit de corul liceului.

La ceas aniversar, cuziștilor au ținut să le fie aproape primarul Cristi Misăilă, fost absolvent al Colegiului, inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, foști profesori ai unității de învățământ, dar și foști elevi. „La mulți ani pentru cei 130 de ani de existență. Aș vrea să punctez câteva momente importante din istoria școlii. La 6 septembrie 1889, la inițiativa unui colectiv de profesori ai Liceului de băieți din Focșani s-a înființat o școală de fete. Această școală de fete a avut o istorie destul de tumultoasă. A funcționat până în 1901, când a devenit școală profesională. Din 1917 devine Liceul de fete din Focșani, are și alte nume, școală mixtă, iar din 1959 a luat și denumirea de Liceul Alexandru Ioan Cuza până în 1990, când a devenit liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, iar din 1999 poartă numele pe care îl cunoaștem astăzi, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, datorită rezultatelor deosebite pe care această instituție de învățământ le-a avut de-a lungul anilor. Să știți că nu a fost ușor să ajungem aici, munca profesorilor, de multe ori munca voluntară a profesorilor, și chiar susținerea financiară a acestora a menținut această unitate școlară aici, în Focșani”, a spus profesoara Daniela Sârghie, directoarea unității.

 

Veste bună pentru cuziști

Primarul Cristi Misăilă a venit cu o promisiune mult așteptată: aceea că autoritățile vor construi o sală de festivități în curtea unității. ”Acest liceu, din momentul în care a fost înființat, a avut mereu rezultate deosebite și a fost o școală emblematică pentru municipiul Focșani și dați-mi voie să vă felicit pentru toate eforturile pe care le faceți. Suntem mândri că avem asemenea profesori, care mi-au călăuzit și mie pașii. Mă înclin în fața domniilor lor pentru că au pus acolo, la temelia mea, un sâmbure de știință. Ceea ce vreau să vă spun este că am o oarecare mâhnire în suflet pentru că deși sunteți o unitate de învățământ de prestigiu, iată, ne întîlnim în acest cadru. Ar trebui să aveți o sală de festivități, o sală de festivități care să vă permită să vă desfășurați toate activitățile cultural artistice și educaționale într-un mod civilizat. Vreau să vă dau o veste. Deja am expertizat clădirea care este în imediata vecinătate a curții acestui colegiu și am stabilit foarte clar că trebuie să o demolăm și să construim o sală de festivități”, a spus primarului Misăilă.

”La mulți ani! Să fiți sănătoși, să fiți mândri că vă aflați la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani și vreau să vă rog un lucru: indiferent unde veți merge, peste tot în țară sau în străinătat,e să purtați în suflet mândria de a fi cuzist, mândria de a fi vrâncean, mândria de a fi român”, a fost mesajul profesorului Aurel Șelaru.

 

Diplome pentru cuziștii de renume

Foștii profesori sau elevi ai colegiului au primit, ieri, diplome și plachete omagiale. ”Suntem în zi de sărbătoare pentru că acest colegiu trăiește, așadar, prin noi și prin spiritual elevilor noștri, prin trecutul care a ajuns astăzi din nou acasă, prin prezentul care, spunem noi, atestă, prin rezultatele obținute, faptul că privim cu încredere spre viitor și că noi, cu siguranță, suntem generația care va schimba în bine ziua de mâine. Din aceste motive, suntem mândri și ne dorim să vă avem alături pentru ziua de mâine, în tot ceea ce ne propunem să împlinim, în numele performanței și în numele acestei tradiții pe care trebuie să o ducem mai departe, cu rezultate de excepție”, a spus profesoara Teodora Bentz, director adjunct al Colegiului.

Printre cei care au primit diplomă și plachetă s-a numărat și edilul Focșaniului. ”Este un moment emoționant pentru mine, iar cuvintele frumoase spuse de doamna profesor mă onorează și totodată mă obligă să ducem mai departe ceea ce ne-am propus, aceea de a menține sus prestigiul acestui minunat colegiu și împreună cu dumneavoastră, care sunteți sufletul acestui liceu, toți profesorii, părinții elevii care se implică în această unitate de învățământ, să facem ca și peste 130 de ani această instituție să dăinuiască și să fie emblema municipiului. Așa cum am mai spus-o și cu alte ocazii, dumneavoastră, elevii când merg la diverse olimpiade naționale și internaționale, nu faceți altceva decât să fiți ambasadorii municipiului Focșani, ai județului Vrancea și ai României. Atunci când se înmânează acele diplome, medalii, acolo spune Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani, ceea ce pentru noi înseamnă extraordinar de mult și am observat că de fiecare dată când am făcut acele festivități de premiere ale elevilor cu rezultate deosebite, cei mai mulți erau de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza. Din cei 130 de ani, 4 ani de istorie i-am trăit și eu, pe viu ca să spunem așa”, a mai spus edilul.

 

A fost lansată revista Context

De asemenea, a fost lansat un nou număr al revistei „Context”, coordonată de profesoara Livia Silvia Marcu. Evenimentul a avut loc în biblioteca școlii unde au fost prezenți și invitați speciali, Margareta Tătăruș, directoare a Bibliotecii Județene, și scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, redactor șef al revistei „Salonul literar”.

„Dacă școala ar fi o cetate – atunci am ști sigur că ne apără de tot ce este rău. Însă am crede că viața adevărată este un tărâm îndepărtat, inaccesibil. Școala este lumea însăși, este Dor de cuvânt, este spațiul potrivit pentru a trăi experiențe care fac din avatarurile adolescenței nebănuite confirmări ale bucuriei de a fi. Ieri, azi, mâine reprezintă o pânză a Penelopei pe care Ei, ,,pe valuri, în picioare” (Re)cunosc devenirea. Texte și metatexte țes binele, frumosul, adevărul, ascund voci, zâmbete, idei primite de la oameni – meșteșugari ai destinelor. Construct magic, omul încarcă existența cu sens; o face vie și adevărată, căci este amintire, cunoaștere și speranță. Cu toate acestea, dincolo de zbor ori popas, fiecare va întoarce un gând către școala-lume, ITACA. 130 de ani de existență înseamnă pentru Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza garanția experienței, a excelenței, a bucuriei de a dărui lumii oameni deplini”, a fost mesajul profesoarei Livia Marcu.

Astăzi, câteva zeci de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” vor participa la evenimentele dedicate celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?