Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

ANM: Regim termic în limite normale şi precipitaţii locale mixte însemnate cantitativ, în perioada 21 ianuarie – 3 februarie

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate, din punct de vedere meteorologic, de o vreme în general normală pentru perioada din calendar, dar şi cu valori termice pozitive pe timpul zilei, în timp ce precipitaţiile mixte vor fi destul de însemnate, mai ales la nivel local, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), dată luni publicităţii.

 

În Moldova, până spre sfârşitul acestei luni, temperatura aerului va avea variaţii de la un interval la altul, totuşi majoritatea valorilor diurne se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, respectiv între -2 şi 1 grad, maxime mai ridicate fiind posibile în jurul datei de 25 ianuarie, cu precădere în sudul regiunii. În privinţa regimului termic nocturn sunt estimate valori peste cele normale în această lună, între -4 şi 2 grade, mediat regional). Estimările pentru finalul lui ianuarie şi începutul lunii februarie indică un ecart termic mediu apropiat de cel climatologic specific perioadei. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe şi local moderate cantitativ (ninsori, lapoviţă şi ploaie) va fi mai mare în intervalul 23 – 25 ianuarie.

 

În zonele montane, deşi vor fi variaţii de la un interval la altul, valorile termice se vor situa în cea mai mare parte a intervalului în jurul celor normale acestei perioade din an, cu maximele oscilând între -6 şi -2 grade, respectiv minime între -12 şi -7 grade. În perioada 23 – 25 ianuarie, temperaturile se vor situa peste mediile climatologice. Astfel, sunt de aşteptat valori diurne uşor pozitive, iar nocturne în medie între -8 şi -4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23 – 26 ianuarie, când vor predomina ninsorile. Vor fi şi precipitaţii mixte, local moderate şi însemnate cantitativ.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Întregul articol pe https://bit.ly/2U5xXzx

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?