Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Primăria Focșani pregătește demolarea blocului G2

Consilierii locali vor discuta, luni, aprobarea indicatorilor pentru lucrările de demolare a blocului G2 din cartierul focșănean Bahne. Costul pentru realizarea demolării a fost estimat la peste 1,8 milioane lei iar lucrările sunt estimate să dureze circa 12 luni.  Decizia de demolare a fost luată de consilierii locali anul trecut, și se baza pe un raport de expertiză comandat de Primăria Focșani, care a prezentat cele două variante pentru clădirea G2. Conform raportului, administrația locală putea fie să investească în reabilitare, consolidare și recompartimentare, fie să demoleze vechea construcție și să se ridice un nou bloc.

Lucrările de demolare a blocului G2 ar urma să fie realizate astfel încât să nu afecteze locuințele din cartier. Demolarea clădirii se va realiza începând de la acoperiș către fundații, cu mijloace mecanizate și manual, evitându-se introducerea unei instabilități în structura construcției și evitarea prăbușirii acesteia. Deoarece distanțele față de clădirile învecinate sunt mari în comparație cu înălțimea acesteia, vibrațiile produse în urma demolării nu vor afecta rezistența și stabilitatea clădirilor din jur. Se va urmări demontarea manuală a elementelor nestructurale (învelitori, pardoseli, tâmplărie instalații) precum și demolarea mecanizată a elementelor de structură (planșee, pereți, scări, fundații), menționează raportul atașat proiectului de hotărâre.

Conform expertizei realizate de municipalitatea, varianta reabilitării blocului G2 ar costa municipalitatea peste 3,5 milioane lei, iar cea a demolării și construirii unui bloc nou ar costa mai puțin, respectiv circa trei milioane lei. În plus, în varianta reabilitării blocului, locuințele din interior ar trebui recompartimentate cu cheltuieli mai mari. Un alt avantaj al demolării și construirii unui bloc nou este durata de viață a clădirii.

Reamintim că blocul G2 a ajuns într-o stare dezastruoasă din cauza unor locatari. După ce municipalitatea a sistat contractul cu furnizorii de utilități din cauza datoriilor locatarilor, aceștia au distrus practic interiorul locuințelor. Prin urmare, un bloc care a fost reabilitat complet la începutul anilor 2000, când oferea condiții mai bune decât în multe locuințe din municipiu, a ajuns o ruină și trebuie demolat de municipalitate.

 

1 COMENTARIU

  1. Cum sa dureze un an demolarea? Prin implozie controlata asta are loc in cateva secunde!In douasprezece luni se ridica si alta constructie pe acel loc! Autoritatile ce au pazit,cum au permis distrugerile? Nu puteau sa evacueze pe cei care deteriorau bunurile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?