Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Un nou contract de lucrări din proiectul Vranceaqua II va fi semnat azi


    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, va participa, azi, la semnarea unui nou contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Este vorba de contractul rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești.
    Acesta este al patrulea contract ce va fi semnat. În cadrul acestei etape vor fi semnate zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuția beneficiarului – 2%. Vă reamintim că, la începutul acestei luni, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat la semnarea primelor contracte de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”. Contractele de lucrări au fost semnate de directorul CUP, Gheorghe Vasilescu și reprezentanții asocierilor de firme care vor realiza investițiile.
    Lucrările din cadrul acestui proiect se vor derula în perioada 2018-2022, în 38 de localități din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. În total, Compania de Utilități Publice SA Focșani a scos la licitație zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. „Am pus la punct, împreună cu Compania de Utilități Publice, programul Vranceaqua, cum îl numim noi. Prima etapă a acestui program, în valoare de 100 milioane euro, a fost finalizată. A fost finalizat cu succes, în ciuda afirmațiilor unora sau altora dintre cârcotași. Etapa întâi a constat în lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. Lucrările au constat în alimentări de apă și canalizare, inclusiv cinci stații de epurare absolut noi. Beneficiarii acestei prime etape sunt 130 mii de persoane din Vrancea. Acestea beneficiază în acest moment de cele mai bune servicii de apă și canalizare la nivelul județului Vrancea”, a spus președintele Consiliului Județean.
    Marian Oprișan a adăugat că, împreună cu directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, au fost făcute toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare. Iată că proiectele pe care le-am anunțat cu ani în urmă încep să devină realitate și prin aceasta dorim să creștem calitatea vieții vrâncenilor. Aceste proiecte situează Vrancea printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării. Sunt primele contracte de lucrări care sunt semnate în România în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Prima etapă a proiectului Vranceaqua a fost finalizată

    În prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca. Totodată, au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml, a fost construită o stație de repompare a apei potabilă și au fost realizate patru gospodării de apă. De asemenea, în ceea ce privește sistemul de canalizare, în localitățile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Cîmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml și au fost extinse rețelele canalizare cu 144.321 ml. Totodată au fost realizate 18 stații de pompare a apelor uzate și au fost introdusă în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare. Practic, lucrările de investiții de alimentare cu apă și canalizare sunt finalizate și funcționale. Lucrările la Focșani au costat 49.861.932, 63 lei, la Golești 9.797.932,8 lei, la Cîmpineanca 4.355.224,45 lei, la Adjud 24.961.944,58 lei, la Odobești 34.155.705,15 lei, la Panciu 30.734.543,77 lei,la  Mărășești 17.470.142, 26 lei, iar la Homocea 8.766.355,42 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?