Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

COD GALBEN de vreme rea; recomandări de la polițiști pentru șoferi și pietoni

Vrancea se află astăzi, până la ora 12.00, sub Cod Galben de vreme rea, acesta fiind emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Sunt prognozate „ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte, polei“.

„În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei vor fi perioade cu ninsori, în general moderate cantitativ, ce vor depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. În Dobrogea și înextremitatea de est a Munteniei vor fi precipitații mixte favorizând pe spații mici formarea poleiului. Vor fi intensificări temporare ale vântului în estul teritoriului și în zona montană înaltă, cu rafale în medie de 50…60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. În prima parte a zilei de vineri (11 ianuarie) vântul se va intensifica și în sudul Olteniei, unde va determina transport de zăpadă, precum și în Dobrogea.

 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Fenomene vizate: viscol, strat consistent de zăpadă

Zone afectate: județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț și Iași

În județele menționate (…) vor fi ninsori ce vor depune strat nou de zăpadă consistent, iar vântul se va intensifica, temporar cu rafale de 60…65 km/h, viscolind sau spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj“, potrivit atenționării ANM.

 

Atenție la drum!

Dacă fiind prognoza meteo, Biroul de presă al IPJ Vrancea a transmis mai multe recomandări, pentru șoferi și pietoni:

„În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte, polei), polițiștii vrânceni recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Având în vedere informarea meteorologică emisă de către Administrația Națională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, valabilă pentru intervalul 9 ianuarie, ora 22.00 – 11 ianuarie a.c.,  ora 12.00, poliţiștii vrânceni recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor!

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza lapoviţei/ ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

De asemenea, curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare! Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “mâini-libere”.

Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Drum bun!“.

 

Angajații MAI, pregătiți să intervină în caz de nevoie

Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţie şi jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor în contextul informării de cod galben de ninsori transmise de ANM, precizează MAI, într-un comunicat transmis joi. „În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor”, arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?