Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Autoritățile din Mărășești spun NU discriminării; proiect de 19,2 milioane de lei pentru integrarea romilor

Autoritățile publice locale din Mărășești au discutat, ieri, despre discriminare și mai ales despre felul în care acest fenomen încătușează dezvoltarea societății. Dezbaterea a fost una dintre activitățile din cadrul proiectului „Acțiuni strategice pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din orașul Mărășești, județul Vrancea”, implementat de primărie încă din august 2017.

Prin aceste acțiuni, autoritățile vor să vină în sprijinul celor năpăstuiți de soartă și care pot ieși din starea în care se află doar prin educație. ”Este nevoie de acțiuni integrate pentru a face schimbări majore. În Mărășești se va deschide și un centru specializat pentru persoanele marginalizate. Nu putem învăța un om să se spele pe dinți prima oară dacă el nu are ce mânca. Nevoile lui de bază sunt altele. Știm că educația e cărămida de bază a oricărei societăți și aici trebuie să lucrăm. Copiii aceștia care sunt nevoiași și se confruntă cu anumite nevoi au nevoie de educație. Avem în cadrul proiectului trei tabere, 390 de burse pentru copiii cu rezultate foarte bune la învățătură. Noi le dăm dar și ei trebuie să răspundă cu rezultate foarte bune. Stimularea e punctul cheie. Chiar dacă acest proiect pare o picătură într-un ocean de nevoi, vreau să îl felicit pe domnul primar că a înțeles că resursa umană e cea mai importantă, iar dezvoltarea acesteia e prima la care trebuie să se gândească o comunitate. Vorbim despre discriminarea persoanelor rrome. Să știți că discriminarea nu se învață la școală ci în familie și este una dintre cauzele care împiedică dezvoltarea unei societăți. Doar toleranța e cea care poate salva”, a spus Săndel Grosu, invitat.

Acesta a mai vorbit și despre politicile de incluziune ale statului, despre măsurile de discriminare pozitivă, cum ar fi alocarea unui număr de locuri special pentru rromi în învățământul liceal și universitar și despre faptul că stereotipurile și prejudecățile îi pot determnia pe oameni să denatureze, să interpreteze greșit sau chiar să ignore unele realități care nu corespund ideilor lor preconcepute.

Un alt subiect dezbătui ieri de autoritățile din Mărășești, invitații și colaboratorii acestora a fost legat de adaptarea politicilor educaționale la cerințele elevilor, care presupun ca elevul să facă performanță în zona în care îi place și se pricepe, mai ales că printre invitați au fost și inspectoarele Eleonora Dărmănescu, inspector de management, și Mihaela Fiștoc, inspector învățământ tehnic.

În opinia celor care au implementat acest proiect, școlile trebuie să îi primească pe toți copiii, indiferent de condiția lor fizică, intelectuală, socială, afectivă, lingvistică sau de orice natură. Totuși, copiii trebuie să învețe împreună, oricând acest lucru este posibil, indiferent de dificultățile pe care aceștia le pot avea sau de diferențele care pot exista între ei. Școala trebuie să fie pentru toți copiii, aceștia pot și trebuie să fie educați împreună dacă urmează să trăiască împreună. Școala trebuie să fie pregătită să se schimbe pentru a răspunde nevoilor copiilor pe care îi educă.

Trebuie spus că proiectul este în derulare și își face deja resimțite efectele, potrivit cadrelor didactice prezente la activitatea de ieri. Spre exemplu, profesoara Alina Munteanu, de la Școala Gimnazială nr.2 Mărășești, a povestit despre un elev pe care îl are la clasă și care face parte din grupul țină, iar schimbările în bine sunt vizibile.

Precizăm că Primăria Mărășești implementează acest proiect pe parcursul a 36 de luni. Este cel mai mare proiect destinat comunității de romi din oraș, cu o valoare de peste 19,2 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului ”Acțiuni strategice pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din orașul Mărășești, județul Vrancea” îl constituie furnizarea unui pachet integrat de măsuri de sprijin pentru comunitatea marginalizată romă. Fondurile necesare pentru realizarea activităților cuprinse în acest proiect sunt asigurate prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4, Incluziunea socială și combaterea sărăciei. ”Prin intermediul acestui proiect ne dorim să îmbunătățim condițiile de trai din comunitatea de romi a orașului. Pentru a realiza acest obiectiv, prin activitățile pe care le desfășurăm vrem să ajutăm la prevenirea abandonului școlar, pregătirea beneficiarilor pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă, asigurarea unor servicii medicale și sociale de calitate prin care sperăm ca beneficiarii să conștientizeze importanța respectării unor reguli esențiale pentru sănătate. Proiectul prevede desfășurarea unor activități complexe”, ne-a spus primarul Valerică Chitic, prezent la activitatea de ieri.

Tot în cadrul proiectului, Primăria orașului Mărășești va moderniza strada Democrației, care asigură accesul în cartierul Modruzeni, unde locuiesc cei mai mulți romi. De asemenea, va fi reabilitat un corp de clădire al Liceului Tehnologic Eremia Grigorescu, care va fi transformat în centru comunitar integrat pentru persoanele din comunitatea marginalizată, în cadrul căruia se vor oferi servicii de informare și promovare. La Școala nr. 2 din Mărășești, partener în cadrul proiectului, vor fi amenajate două săli de clasă pentru programul ”Școală după școală”, care va începe să funcționeze în luna ianuarie 2019.

 

Obiectivele prevăzute în proiect sunt următoarele:

Implementarea unor măsuri și intervenții în domeniul educației pentru 130 copii și 50 părinți/ tutori, pentru reducerea abandonului școlar; implementarea unor măsuri și intervenții în domeniul ocupării forței de muncă pentru un număr de 375 persoane; implementarea unor măsuri și intervenții în domeniul dezvoltării și furnizării de servicii medico-sociale destinate tuturor persoanelor din grupul țintă (600 persoane), care vor constitui un punct de plecare în îmbunătățirea stării de sănătate a acestora; îmbunătățirea condițiilor de locuit și a siguranței locative prin realizarea unor activități de igienizare pentru 370 gospodării, precum și îmbunătățirea căilor de acces pentru 600 de persoane; 30 gospodării (30 persoane) ce vor beneficia de clarificarea situației juridice a actelor de proprietate; combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului, prin organizarea de campanii de informare și conștientizare la nivelul comunității cu accent pe implicarea activă a membrilor acesteia în scopul promovării nediscriminării și egalității de șanse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?