Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: „Artiști români în Primul Război Mondial” văzuți prin ochii elevilor de la Liceul de Artă și colegiile Mincu și Asachi

Elevi de la trei licee focșănene, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, au desfășurat activitatea ”Artiști români în Primul Război Mondial”. Elevii Cocioabă Andrei Dorinel, din clasa a XI-a A, și Barbu Marian, din clasa a XII-a C, îndrumați de profesoara Ceaca Păuna, au realizat mai multe videoclipuri și PowerPoint-uri în care au prezentat pictorii care au luptat în Primul Război Mondial și au imortalizat în operele lor în scene de pe câmpul de luptă sau din spatele frontului. S-a vorbit apoi despre arhitecții care au fost soldați și au creat apoi multe monumente dedicate eroilor căzuți pe front. La final, a fost rândul literaturii să-și desemneze supraviețuitorii războiului: George Topârceanu și Octavian Goga. Un moment deosebit de apreciat a fost recitarea poeziei Balada corbilor a lui G. Topârceanu, de către elevul Barbu Marian. Elevii de la clasele a X-a și a XI-a profil arte plastice, îndrumați de profesoara Laura Dumitru, au prezentat o expoziție de desene proprii, având ca temă Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Obiectivele acestei activități au fost: conștientizarea tinerilor în legătură cu valorile și semnificația Primului Război Mondial și a Marii Uniri, dezvoltarea simțului estetic la tânăra generație și prezentarea istoriei văzută prin ochii artiștilor și redată prin imagini și sunete. Cei prezenți la activitate, elevi, cadre didactice, printre care și profesoara Mariana Dascălu, inspector de istorie și discipline socio-umane, au coborât apoi în holul liceului unde au participat la un program artistic. Pentru început, au fost interpretate mai multe piese la pian și chitară, apoi corul Liceului de Artă, pregătit de profesoarele Simona Safta, Antoanela Ciobanu și Viorica Cristescu, a încântat auditoriul cu mai multe cântece interpretate într-o manieră desăvârșită. La final, deoarece se apropie sărbătorile de iarnă, au fost interpretate colinde.

„Această activitate face parte din Proiectul educațional «Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!» aflat în cel de-al șaptelea an de desfășurare. În anii anteriori el s-a desfășurat ca un parteneriat între Colegiile Tehnice „Gheorghe Asachi” și „Ion Mincu”, dar anul acesta, alături de noi se află și Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”. În felul acesta activitățile sunt mai diverse și mai utile pentru elevi. În ultimii doi ani proiectul a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene”, ne-a spus Cezarina Nicodei.

Coordonatorii proiectului sunt profesoarele Cezarina Nicodei, Elena Duțescu și Cornelia Neacșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?