Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Taxele și impozitele vor fi majorate cu rata inflației

Taxele și impozitele locale pentru anul 2019 vor fi majorate cu 1,3%, adică rata inflației din anul 2017, conform prevederilor Codului Fiscal. Este o majorare a taxelor și impozitelor de câțiva lei, luată pentru a respecta prevederile fiscale, prin care se stabilește creșterea anuală a taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pentru anul fiscal anterior. Decizia a fost luată cu întârziere de câteva luni pentru că, potrivit Codului Fiscal, indexarea cu rata inflației trebuie realizată până la sfârșitul lunii aprilie.

La discutarea proiectului taxelor și impozitelor locale s-a stabilit ca cheltuielile cu salubrizarea stradală și deszăpezirea să fie achitate din bugetul local, pentru a respecta condițiile impuse în urma controlului făcut de Camera de Conturi Vrancea. Altfel spus, focșănenii nu vor plăti nicio taxă de salubrizare stradală, așa cum visau șefii liberalilor vrânceni. O altă modificare se referă la obligația impusă persoanelor care nu au contract cu CUP Salubritate să depună o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze dacă au un contract cu alt operator de salubritate autorizat de către ANRSC. În cazul celor care nu au un asemenea contract, vor fi emise decizii de impunere cu sumele de plată pentru fiecare proprietate din evidențele administrației locale. Practic se va face o verificare încrucișată între bazele de date ale operatorilor de salubritate și evidența Primăriei.

Propunerea municipalității în acest caz se bazează pe hotărârea 20 a Consiliului Local din 2016, iar municipalitatea vrea să realizeze o evidență clară a focșănenilor care au contracte cu societatea de salubritate. Astfel, nivelul taxei este 14,71 lei/persoană/lună pentru persoane fizice, respectiv 3,85 lei/mp/lună pentru persoane juridice. Practic, taxa va fi plătită și de către persoanele care produc gunoi în municipiu dar care nu au încheiat niciun contract cu o firmă de salubrizare. Aceste persoane aruncă gunoiul în pubelele din municipiu și nu plătesc niciun leu. De menționat că declarația pe propria răspundere va putea fi trimisă și online, fiind în avantajul focșănenilor care nu locuiesc efectiv în muncipiu, fiind plecați la muncă în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?