Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

O ediţie princeps a Encyclopaedia Britannica, publicată online

O rară ediţie princeps a Encyclopaedia Britannica, cea mai veche enciclopedie redactată în limba engleză, a fost publicată online pentru a marca împlinirea a 250 de ani de la tipărirea sa, informează Press Association. Primele pagini din Encyclopćdia Britannica au fost publicate în Edinburgh pe 10 decembrie 1768. De atunci, puţine copii au rămas intacte până în zilele noastre. Abonaţii din epocă au fost scandalizaţi de ilustraţiile tipărite în interiorul articolului dedicat moaşelor şi se spune că regele George al III-lea a ordonat ca paginile în cauză să fie smulse din fiecare copie a lucrării.

Biblioteca Naţională a Scoţiei (National Library of Scotland) deţine în colecţiile sale o ediţie princeps completă, care a devenit disponibilă spre consultare online, graţie unei campanii de strângere de fonduri ce a avut succes şi a vizat digitalizarea documentului. Prima ediţie a Encyclopaedia Britannica a fost realizată de trei tineri bărbaţi din Edinburgh – compilatorul William Smellie, gravorul Andrew Bell şi tipograful Colin Macfarquhar.

Între paginile acelei prime ediţii a prestigioasei encliclopedii se regăsesc însă şi câteva explicaţii care par naive şi amuzante în zilele noastre: „Oamenii se împart în cinci categorii: europeni, americani, asiatici, africani şi monştri”. „Callifornia (scris cu doi de ‘l’) este un ţinut vast din Indiile de Vest. Nu se ştie dacă este o insulă sau o peninsulă”. „Sistemul Solar are şase planete” (Uranus, Neptun şi Pluto nu fuseseră încă descoperite).

Ediţia princeps a Encyclopaedia Britannica poate fi consultată gratuit pe site-ul Bibliotecii Naţionale a Scoţiei – https://www.nls.uk/news/archive/2018/12/encyclopaedia-britannica-online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?