Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Descoperire inedită a unui mormânt într-un oraş acoperit de cenuşă vulcanică în El Salvador

Un mormânt, primul de acest gen, a fost descoperit la Joya de Ceren din El Salvador, un oraş acoperit de cenuşă în urma unei erupţii vulcanice în urmă cu peste 1.400 de ani, a anunţat joi ministrul culturii salvadorian, relatează AFP.  Oseminte, în stare proastă, au fost descoperite la începutul lunii noiembrie, îngropate cu un cuţit din obsidian, în acest sit arheologic inclus în Patrimoniul mondial UNESCO şi situat la aproximativ 35 km nord de capitala San Salvador.

Persoana îngropată ”a locuit probabil în oraş şi a fost ucisă de erupţia” vulcanului Loma Caldera, potrivit arheologului Michelle Toledo. „Credem că acest mormânt datează din perioada clasică târzie (600-900 d. Hr.) (…) ” ca urmare a pământului alb, rezultat în urma erupţiei din 535 d. Hr., a spus arheoloaga. Această erupţie cataclismică a vulcanului Loma Caldera a distrus localităţile din jur în care trăia populaţia indigenă maya şi a dus la formarea lacului Ilopango, cu o suprafaţă de peste 50 km pătraţi.

Este pentru prima dată, în peste 40 de ani de săpături, când este descoperit un mormânt pe acest sit. „Excavările vor fi prelungite” până în decembrie în jurul locului descoperirii, a declarat Michelle Toledo. Acoperirea localităţii Joya de Ceren de cenuşă vulcanică a permis conservarea structurilor oraşului şi cunoaşterea modului de viaţă al etniei indigene maya, în special în ceea ce priveşte ritualurile, agricultura, comerţul, administraţia şi obiceiurile alimentare. Aceste caracteristici fac ca acest sit să fie comparat cu oraşul Pompei, îngropat de cenuşă în urma erupţiei vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?