Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Cinci experţi externi vor completa comitetul care va decerna viitoarele premii Nobel pentru Literatură

Cinci experţi externi vor completa comitetul care va alege câştigătorii premiului Nobel pentru Literatură în următorii doi ani, a anunţat luni Academia Suedeză, care se confruntă cu o criză istorică în urma scandalului sexual şi demisiei a numeroşi academicieni, relatează EFE. Noul Comitet Nobel îi va include, pe lângă academicienii Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson şi Jesper Svenbro, pe scriitorii Kristoffer Leandoer şi Gun-Britt Sundström şi pe cei criticii literari Mikaela Blomqvist, Henrik Petersen şi Rebecka Ahlberg Kärde.

Măsura a fost luată în acord cu Fundaţia Nobel, care sugerase deja în urmă cu câteva luni crearea unui nou comitet pentru premiul Nobel pentru Literatură, care anul acesta nu a fost decernat, fiind amânat pentru 2019 ca urmare a scandalului care a zguduit instituţia. Academia Suedeză a decis în mai amânarea, lucru care nu s-a mai întâmplat de şapte decenii, ca urmare „a pierderii încrederii” în instituţie şi a debilitării sale după plecarea a 8 dintre cei 18 membri ai săi.

Secretarul interimar al Academiei Suedeze, Anders Olsson, a declarat că este vorba de o măsură „temporară” până în 2020, perioadă în care vor fi decernate trei premii, între care şi cel corespunzător anului 2018.

Academia trece printr-o perioadă critică după publicarea de către un ziar suedez a denunţurilor a 18 femei pentru abuzuri sexuale atribuite artistului francez Jean-Claude Arnault, corelat de instituţie prin soţia sa – poeta Katarina Frostenson – şi clubul său literar. Un auditoriu intern a concluzionat că nu s-a influenţat asupra deciziilor privind premiile şi subvenţiile, deşi sprijinul economic pentru clubul său încalcă regulile imparţialităţii, având în vedere că soţia sa este coproprietară.

Arnault a fost condamnat luna trecută la doi ani de închisoare pentru cazul de viol asupra unei femei în 2011 şi, deşi a făcut recurs împotriva sentinţei, a rămas în detenţie preventivă din ordinul tribunalului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?