Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Rubrica de nutriție. Astaxantinul – regele carotenoidelor

Este posibil să fi auzit de beta-caroten, licopen, zeaxantină și luteină, dar de astaxantin ați auzit? Astaxantinul este un tip de carotenoid, un pigment natural ce oferă anumitor tipuri de fructe de mare și pești (de exemplu krill, alge, somon și homar) o nuanță roșu-portocalie. Deseori numit „regele carotenoidelor”, cercetările arată că astaxantinul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură. De fapt, capacitatea sa de a lupta împotriva radicalilor liberi s-a dovedit a fi de 6000 de ori mai mare decât vitamina C, de 550 ori mai mare decât vitamina E și de 40 de ori mai mare decât beta-carotenul.

Beneficiile astaxantinului sunt: Îmbunătățește sănătatea creierului; Protejează inima; Menține pielea strălucitoare; Ușurează inflamația; Îți îmbunătățește antrenamentul; Îmbunătățește fertilitatea masculină;

Susține o vedere sănătoasă.

Pentru a maximiza absorbția și beneficiile pentru sănătate ale aportului de astaxantin, este bine să obțineți doza zilnică prin consumul de alimente integrale ce conțin acest pigment (somon, krill, alge, păstrăv roșu, homar, crab, creveți, langustă).

Nu mănânci pește? Nici o problemă! Astaxantinul este disponibil și sub formă de supliment. Asigurați-vă că suplimentul conține astaxantin natural, și nu sintetic, pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.

În acest moment, probabil vă întrebați: Cât astaxantin am nevoie?

Dacă îl obțineți din surse alimentare, ar trebui să încercați să încorporați câteva porții de alimente bogate în astaxantin pe săptămână. Aceste alimente sunt deosebit de benefice, deoarece majoritatea furnizează o serie de substanțe nutritive importante în plus față de astaxantin, cum ar fi vitaminele, mineralele și acizii grași omega-3. Aveți grijă la somon, consumați somonul sălbatic care conține astaxantin natural ce este de 20 de ori mai eficient decat astaxantinul sintetic cu care sunt hrăniți somonii de crescătorie. Dacă alegeți să suplimentați, doza recomandată este de patru până la opt miligrame, de una până la trei ori pe zi, cu mesele.

 

DAN OCHEȘELU – NUTRIȚIONIST

CABINET  NUTRIȚIE – CLINICA TINEREȚII

telefon: 0760794401

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?