Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Schimbări climatice – Valurile de căldură ”reduc la jumătate” fertilitatea insectelor de sex masculin (studiu)

Valurile de căldură au efecte negative asupra calităţii spermei insectelor de sex masculin care pot deveni aproape sterile, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marţi de BBC. Oamenii de ştiinţă au expus exemplare de gândaci la valuri de căldură în cadrul experimentelor realizate în laborator, concluziile relevând o reducere a fertilităţii masculine. Efectele pot fi transmise mai departe urmaşilor acestora.

Schimbările climatice afectează biodiversitatea la nivel mondial, însă factorii declanşatori nu sunt suficient înţeleşi. Studii ulterioare ar putea explica dacă schimbările climatice reprezintă un factor aflat la baza declinului populaţiilor de insecte, au notat cercetătorii. ”Nu ştim dacă acest lucru explică colapsul biodiversităţii şi abundenţei insectelor, recunoscut pe scară largă, însă limitarea capacităţii de reproducere cu siguranţă nu va ajuta”, a declarat pentru BBC News conducătorul studiului, profesor Matt Gage de la Universitatea East Anglia.

Cercetătorii au efectuat studiul pe aceste insecte deoarece cele 400.000 de specii de gândaci reprezintă aproximativ un sfert dintre toate speciile de animale cunoscute. Un declin masiv al insectelor ar putea avea consecinţe semnificative asupra mediului. Un studiu recent efectuat în Germania a descoperit că populaţia de insecte zburătoare a scăzut cu peste 75% în aproape 30 de ani. Efecte similare au fost observate în pădurile tropicale din Puerto Rico.

Cercetarea recentă, publicată în jurnalul Nature Communications, a descoperit că expunerea gândacului roşcat al făinii la un val de căldură de cinci zile în laborator a redus cu trei sferturi producţia de spermă. Exemplarele de sex feminin nu au fost afectate. Un val de căldură a redus la jumătate numărul de urmaşi produşi de exemplarele masculine expuse, în timp ce un al doilea val aproape i-a sterilizat.

Alte cercetări au demonstrat că temperaturile ridicate pot avea efecte negative asupra fertilităţii masculine la oameni dar şi la alte mamifere, notează BBC. Se estimează că valurile de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente pe fondul schimbărilor climatice, cu consecinţe pentru sănătatea oamenilor şi animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?