Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Profesorii debutanți au salarii mai mari decât cei cu Definitivat și cu vechime la catedră

Liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Constantin Ionescu, spune că printre anomaliile sistemului de învățământ se numără și grilele de salarizare. Potrivit acestuia, este de neînțeles cum un cadru didactic debutant primește un salariu mai mare decât un profesor cu vechime la catedră și care are cel puțin examenul de definitivat promovat. Diferența este de câteva sute de lei și încurajează tinerii debutanți să intre în sistemul de învățământ. Astfel, dacă un debutant primește aproximativ 2000 de lei salariu lunar, după ce promovează examenul național de definitivat salariul poate scade la aproximativ 1800 de lei.

Creșteri vizibile de venituri mai apar în buzunarele dascălilor abia după ce dau și obțin gradul I. ”Sunt anomalii ale legii salarizării unitare. O altă anomalie este și în cazul profesorilor cu câte 40 de ani vechime, dar cu salarii diferite. Noi am avut niște discuții la Ministerul Educației Naționale cu privire la legea salarizării și vom vedea cum se vor mai corecta din anomalii. Din punctul nostru de vedere trebuie făcută o nouă grilă de salarizare. La întâlnirea din 25 octombrie de la MEN, la care au participat și reprezentanții MEN și SIVECO, pe lângă discuțiile referitoare la problemele apărute în EDUSAL, au fost discuții referitoare și la problemele generate de Legea 153/ 2017, privitoare la salarizarea unitară. Propunerea FSLI a fost de a se elabora o nouă grilă printr-un act normativ, care să înlăture discriminările de natură salarială. Reprezentanții MEN au recunoscut că această propunere este singura soluție viabilă și rapidă și s-au angajat că vor susține aceste propuneri până la 31 decembrie 2018”, a declarat, pentru Monitorul de Vrancea, Constantin Ionescu, președintele SLI Vrancea.

Trebuie spus că, în 2018, cadrele didactice au beneficiat de o majorare salarială de 5 procente, în ianuarie, și de o majorare de 20% în luna martie. Creșteri salariale sunt prevăzute și pentru 1 decembrie 2018, dar și pentru 1 ianuarie 2019. Creșterile salariale din sistemul de educație vor continua până în 2022, potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?