Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

SLI solicită ca restanțele câștigate prin hotărâri judecătorești să fie achitate înainte de Crăciun

Sindicaliștii din Educație cer Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să își achite obligațiile către personalul din învățământul preuniversitar, respectiv să achite restanțele câștigate de aceștia prin hotărâri judecătorești devenite executorii. ”Noi avem de recuperat plata hotărârilor judecătorești din perioada 2010-2011. S-a făcut sesizare la Ministerul de Finanțe pentru a cuprinde sumele necesare la rectificarea bugetară de la finalul acestui an. Ne aflăm, ca și anul trecut, în situația de a primi banii în ultimele zile ale anului. Ne dorim ca banii să fie virați pe carduri înainte de sărbători, ca și colegii contabili să se bucure de sărbători și nu să stea în școală să facă plăți. Sperăm să nu avem surprize neplăcute, ci surprize plăcute”, a declarat, pentru Monitorul de Vrancea, președintele SLI Vrancea Constantin Ionescu.

Trebuie spus faptul că plata sumelor restante, prevăzute în hotărârile judecătorești devenite executorii la 31 decembrie 2017, a fost reeșalonată pentru următorii 5 ani de zile și se va realiza astfel: în anul 2018 se plătește 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2019 se va plăti 10% din valoarea titlului executoriu, în anul 2020 se va plăti 25% din valoarea titlului executoriu, în anul 2021 tot 25%, iar în anul 2022 se va plăti 35% din valoarea titlului executoriu. Banii pentru plata acestor sume vor proveni de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației Naționale (MEN), care îi virează inspectoratelor școlare și de aici ajung în buzunarele dascălilor.

”Pentru evitarea (…) nemulțumirilor din rândul personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat, vă rugăm ca la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018 să alocați aproximativ 550.000.000 de lei, fonduri necesare pentru plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învățământ. Este necesar ca la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, să se suplimenteze fondurile necesare punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea de daune interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale a personalului bugetar”, se arată în adresa FSLI către Ministerul Finanțelor Publice. „(…) Vă rugăm să aveți în vedere că, pentru plata tranșelor aferente anului 2018 din hotărârile judecătorești având ca obiect daunele – interese moratorii este nevoie de a se aloca, la rectificarea bugetară aproximativ 35 de milioane de lei, peste cele aproximativ 20 milioane de lei alocate prin Legea nr.2/2018. Precizăm că MEN a solicitat MFP 55 de milioane de lei pentru aceste plăți”, potrivit aceluiași document.

Reamintim că în ultimii ani s-a obținut, prin hotărâri judecătorești, obligarea unităților de învățământ la plata unor daune sub forma dobânzii legale aferente drepturilor bănești reprezentând diferențele de drepturi salariale. Conform actelor normative prin care s-a eșalonat plata unor drepturi salariale, în 2018 trebuie plătite:

– Diferențele aferente tranșei din 2017 (35% din valoarea titlului executoriu pentru hotărârile judecătorești pronunțate anterior, dar și în anul 2012 și în anul 2013, 25% din valoarea titlului executoriu pentru hotărârile pronunțate în 2014, etc.)

– Tranșele eferente pentru anul 2018, respectiv: 35% din valoarea titlului executoriu pentru hotărârile pronunțate în anul 2014, 25% din valoarea titlului executoriu pentru hotărârile din 2015, tot 25% din valoarea titlului executoriu pentru deciziile din 2016, 10% din valoarea titlului executoriu din anul 2017 și 5% din valoarea titlului executoriu pentru hotărârile care se pronunță în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?