Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Munca miilor de voluntari care au plantat stejari în Parcul Memoriei Naționale, luată în râs de o televiziune locală

Sunt oameni pentru care contează doar senzaționalul, pentru care noțiuni precum jertă, eroism, unire, Centenar, istorie sunt simple cuvinte, nu simboluri, nu repere pentru o națiune. Sunt oameni cărora nu le pasă decât de prezent și care ar face orice ca să-și asigure ziua de mâine, chiar și când asta înseamnă să batjocorească trecutul. O televiziune locală a crezut că poate să-și crească infima audiență difuzând un reportaj care s-a vrut un atac la adresa Consiliului Județean, dar în realitate au fost luate pur și simplu în râs munca miilor de voluntari care au plantat stejari în Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria și inițiativa jurnaliștilor de la Antena 3, cei de la a căror idee a pornit acest mare proiect. Poate dacă reporterul, care se plimbă pe câmpul unde în aprilie mii de inimi au bătut la unison pentru eroi și jerta lor, ar fi discutat cu un specialist silvic, ar fi aflat că seceta este cea care a distrus plantația de puieți și nu bălăriile, care au apărut în urma ploilor din lunile iulie – august, adică mult mai târziu, după ce deja puieții erau uscați. Dar pentru unii este mult mai ușor să batjocorească decât să cinstească. Dacă reporterul ar fi întrebat, ar fi aflat și că administrația județeană a demarat procedurile legale de autorizare pentru forarea de puțuri și amenajarea unui iaz, pentru asigurarea unor condiții optime pentru creșterea puieților de stejar. Puieții uscați vor fi înlocuiți, astfel încât parcul să devină realitate.

Condițiile meteorologice extreme din primăvara și vara acestui an au făcut ca o mare parte din puieții de stejar plantați în aprilie în „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“ să nu se prindă. Asta în ciuda tuturor eforturilor făcute de Direcția Silvică și de administrația județeană. Specialiștii Direcției Silvice Vrancea au precizat că puieții plantați în această primăvară nu s-au prins din cauza celor două luni de secetă de după acțiunea de plantare. ,,În prima etapă, procentul de prindere a puieților a fost foarte bun, de 80,6%. Din păcate, în cea de-a doua etapă, procentul de prindere a fost de doar 6%, după cum a rezultat în urma analizei realizată de o comisie formată din specialiști din silvicultură. Această situație a fost cauzată de condițiile naturale, pe care nu am avut cum să le prevenim, respectiv seceta prelungită din primăvara și vara acestui an”, a declarat Ionică Cherciu, șeful Gărzii Forestiere Focșani.

Același lucru l-a susținut și șeful Ocolului Silvic Focșani, Gică Duță, cel care a coordonat din partea Direcției Silvice acțiunea de plantare. ,,După acțiunea de plantare au urmat două luni de secetă, care a afectat puieții de stejar. Specialiștii noștri au încercat diverse metode pentru a salva puieții, dar acest lucru nu a fost posibil. În condiții climatologice normale atât în ceea ce privește temperaturile cât și precipitațiile, pierderile la plantare sunt între 20-30 la sută. Acest lucru s-a văzut în toamna anului trecut, când condițiile climatologice au fost normale, iar procentul de prindere a puieților  de stejar a fost de peste 80 la sută”, a afirmat inginerul silvic Gică Duță.

În ședința ordinară a Consiliului Județean de vinerea trecută, președintele Marian Oprișan a arătat că deși condițiile meteo din primăvara acestui an nu au fost cele mai bune, programul de plantare va continua și vor fi replantate și zonele pe care puieții de stejari s-au uscat. ,,Condițiile climatologice nu au fost propice pentru viabilitatea puieților plantați în primăvara acestui an în Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Deci condițiile meteo și materialul săditor au avut unele probleme. Dar ce pot să vă asigur eu este că vom finaliza acest proiect și cei 335 de mii de puieți care vor fi plantați, vor fi viabili și vor deveni copaci. Am scos la licitație ca un prestator să se ocupe de acest proiect pentru că numai prin voluntariat nu se poate face totul”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

 

Consiliul Județean a scos la licitație servicii de împădurire în cadrul acestui proiect

Mai trebuie știut că administrația județeană a scos la licitație servicii de împădurire a suprafeţei de 53 de hectare cu un număr de 238.500 puieţi de stejar şi a serviciilor de întreţinere permanentă a culturilor forestiere instalate pe suprafaţa de 74,44 de hectare, până la realizarea stării de masiv (şase ani de la plantare). Este vorba de servicii de împădurire în cadrul proiectului Parcului Memoriei Naţionale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” – RO MÂNDRIA. Valoarea estimată a investiției este de 8,1 milioane de lei. Pe fiecare hectar din suprafața totală mai sus menționată urmează să fie plantați 4500 puieți de stejar.

Conform caietului de sarcini, pentru realizarea acestui obiectiv ofertantul declarat câștigător al procedurii de atribuire va realiza următoarele categorii de activităţi: transportul puieţilor la şantier şi săparea şanţurilor pentru depozitarea acestora; executarea gropilor pentru plantarea puieţilor mecanizat sau manual; pregătirea pământului vegetal de împrumut; tratarea manuală a puieţilor în vederea combaterii dăunătorilor de rădăcină; plantarea puieţilor şi udarea acestora. Totodată, prestatorul va asigura serviciile de întreţinere permanentă, până la atingerea stării de masiv (şase ani de la plantare), precum: amplasare borne amenajistice din beton pentru delimitarea perimetrului plantat; amplasare borne de control anual pentru determinarea reuşitei plantaţiei; receparea puieţilor: retezarea tulpinii puietului după plantare, la 1-2 cm deasupra nivelului solului, perpendicular pe tulpină; revizuirea plantaţiilor: se va executa în primul an după plantare şi constă în depistarea şi remedierea unor defecte care pot surveni după sezonul rece; mobilizarea solului: se execută mecanizat, între rânduri şi manual, pe rândul de puieţi (în jurul puieţilor, prin praşilă) având drept scop distrugerea buruienilor şi aerisirea, afânarea solului; descopleşirea – degajarea culturilor: îndepărtarea buruienilor din jurul puieţilor şi îndepărtarea vegetaţiei lemnoase nefolositoare; depresajul: modalitate de reglare a desimii, constând în rărirea puieţilor proveniţi din semănături directe; completări: operaţii prin care se înlocuiesc pierderile din cultură – sunt prevăzute completări în proporţie de 20%, respectiv 10% în anii II şi III de la plantare cu puieţi de tei, jugastru, ulm. Prestatorul va mai executa lucrări de: combaterea chimică a dăunătorilor; fertilizare cu azot şi superfosfat; udarea puieţilor,  în fiecare an, până în anul al V-lea, de cel puţin şase ori pe sezon, cu minim 20 l/puiet/udare, iar  în perioade secetoase, puieţii se vor uda şi de două ori pe săptămână.

 

A treia campanie de plantare are loc luna aceasta

Cea de-a treia campanie de plantare a stejarilor în memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, va avea loc luna aceasta. „Ne așteptăm și de această dată la o mobilizare extraordinară din partea românilor, cărora le mulțumim pentru solidaritatea și patriotismul de care dau dovadă. (…) Campania „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” este cel mai bun exemplu că românii sunt uniți și că împreună pot realiza lucruri mărețe, sunt mândru că Parcul Memoriei Naționale ia ființă în județul Vrancea. Nu va fi doar o pădure în care noi și generațiile viitoare, copiii noștri și nepoții noștri vor veni pentru relaxare și promenadă, va fi un loc în care se va scrie o imensă lecție de istorie pe care trebuie să o transmitem din generație în generație. După Centenarul din România va rămâne Parcul Memoriei Naționale”, a spus președintele Consiliului Județean.

Peste 11 mii de oameni au plantat, în data de 21 aprilie, 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. De asemenea, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari. Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?