Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Preşedintele FIHR: Liceele cu profil turism au o asociaţie în care ar trebui să se înscrie pentru a rezolva criza forţei de muncă

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a adresat un apel vineri, la Oradea, către toate liceele de specialitate din domeniul turismului să se înscrie în Asociaţia Liceelor Hoteliere şi de Turism (ARLIHT), în vedere pregătirii forţei de muncă. „Doresc să atrag atenţia că există această asociaţie a liceelor de profil, ARLIHT, în care aşteptăm să se înscrie toate liceele de turism din ţară şi care să intre într-un parteneriat cu asociaţiile patronale din turism astfel încât să găsim soluţii la problema crizei forţei de muncă. Deşi s-a înfiinţat de peste un an, din păcate nu avem decât 18 licee, noi aşteptăm să vină mult mai multe din cele 200 existente azi în România, încât să facem o abordare comună”, a declarat, pentru AGERPRES, Călin Ile.

Prin asociaţie au avut loc, în ultimul an, schimburi de experienţă cu asociaţia similară din Franţa pentru a ridica nivelul profesional al cadrelor didactice din şcolile de turism din România, pentru a califica superior forţa de muncă din domeniu. Asociaţia română este parteneră cu asociaţia similară din Hexagon, Asociaţia franceză a liceelor cu filieră de formare în domeniul hotelier, alimentaţie publică şi turism (AFLYHT).

În proiectul pilot pentru crearea reţelei de licee cu specializări din domeniul turism şi alimentaţie publică fac parte 18 licee din România, printre care şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea. Iniţiatorii acestei asociaţii, ARLIHT, sunt Federaţia Industriei Hoteliere din România şi Institutul Francez din România, în cadrul Proiectului „Întâlnirile franco-române pentru turism”, ajuns la a noua ediţie prin evenimentul desfăşurat vineri la Oradea.

În opinia preşedintelui Călin Ile, turismul balnear este o oportunitate încă neexploatată pentru România, în care sunt foarte multe de făcut. „Trebuie să facem paşi înainte, plecând de la patrimoniul extrem de important pe care îl avem, dar, din păcate, avem un număr limitat de turişti veniţi pentru balnear. Avem nevoie de definit meseriile din industria turismului balnear, pentru că aici sunt mult mai multe componente decât în turismul de city-break sau de vacanţă şi sper că în urma întâlnirii de genul acesta să venim cu iniţiative care să ajute şi turismul balnear să îşi găsească locul pe care îl merită pe harta turismului european”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele federaţiei.

Evenimentul „Întâlnirile franco-române pentru turism”, ediţia a noua, a fost organizat vineri, la Oradea, de Institutul Francez din România, Federaţia Industriei Hoteliere din România, Primăria municipiului Oradea şi Asociaţia de promovare a turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) şi al Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?