Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Liberalii nu vor salarii mai mari pentru salvatorii montani vrânceni

Liberalii nu au fost de acord cu majorarea salariilor pentru salvatorii montani din cadrul Serviciului Salvamont în cadrul ședinței de vineri a Consiliului Județean. Atitudinea liberalilor a fost de neînțeles pentru că au avut discursuri diferite despre acest Serviciu. Inițial, la primul proiect de hotărâre, liberalii au susținut că este un dezechilibru iar numărul persoanelor cu atribuții tehnice este prea mare comparativ cu cel al salvatorilor montani. Ulterior, la următorul proiect, liberalii au fost nemulțumiți că se propun coeficienți prea mari la salariile din Salvamont, care ar trebui întâi să dovedească faptul că merită aceste salarii. Luate pe rând, afirmațiile liberalilor arată că aceștia nu au cunoștință sau nu vor să vadă importanța acestui serviciu atât pentru turiștii din zona montană a județului dar și pentru locuitorii comunelor vrâncene. În fapt, personalul tehnic reclamat este cel strict necesar pentru funcționarea celor trei baze salvamont din județ, adică cei trei administratori ai bazelor Salvamont din Păulești, Nistorești, Soveja, un magazioner și persoana care se ocupă de contabilitate și resurse umane în cadrul Serviciului.

Directorul Serviciului Salvamont, Laurențiu Mocanu, a arătat că toți angajații au parcurs stagiul de pregătire și atestare pentru funcția de salvator montan, au urmat cursurile Școlii Naționale Salvamont și modulului medical, au parcurs și cursuri de salvamar astfel încât să poată interveni la toate tipurile de acțiuni de salvare. De asemenea, consilierul județean Cătălin Răducanu a arătat că salvatorii montani au intervenit la 23 de acțiuni în cursul anului iar în sumele plătite acestora nu sunt cuprinse cheltuielile de deplasare la bazele Salvamont, nu au indemnizație de hrană.

Atitudinea liberalilor a fost sancționată de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, care a subliniat că activitatea salvatorilor montani este importantă nu doar pentru protejarea turiștilor ci și a cetățenilor județului care trăiesc și muncesc în zonele montane ale Vrancei. Dacă nu aveam Salvamont și pățea cineva ceva pe dealurile și în munții Vrancei, opoziția ar fi spus că Oprișan este de vină pentru că nu avem serviciu Salvamont. Dacă avem serviciu de Salvamont trebuie să îi plătim mai puțin pentru că nu sunt atât de deștepți, spune opoziția în același ton…Ca să trimiți un om să urce pe munte, să își riște viața pentru a salva viețile altor conaționali sau concetățeni de ai noștri nu este puțin lucru. Nu suntem noi cei care am stabilit cele mai mari salarii, dar nici cele mai mici salarii. Avem obligația și responsabilitatea să privim cu multă atenție această activitate pentru că avem nevoie de ea nu numai pentru turiști dar și pentru cetățenii județului Vrancea care trăiesc și muncesc în zonele montane ale județului, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

De menționat că angajații Serviciului Salvamont au ca atribuții patrularea preventivă pe traseele montane ale județului, asigurarea permanenței la bazele Salvamont din Păulești, Nistorești, Soveja. Salvatorii se ocupă de căutarea persoanelor dispărute, căutarea și salvarea persoanelor accidentate, acordarea primului ajutor medical pentru turiști, transportul accidentaților sau al bolnavilor la serviciul de urgență sau până la locul de unde pot fi preluați de echipaje medicale specializate. Fiecare salvamontist este obligat să aibă în permanență echipamentul personal de intervenție pregătit, astfel încât să poată părăsi locuința în 15 minute, se arată în regulamentul Serviciului Salvamont.

Proiectul a fost aprobat datorită majorității PSD/ALDE.

Sursa foto: Facebook/Salvamont Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?