Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: ”Arta luptei cu picioarele și pumnii”, taekwondo, sport cu tradiție și aderenți la Focșani

În anii 90 ai secolului trecut, la Focșani, un medic iranian rezident a început să-i învețe, într-un spațiu de la Școala generală nr. 10, un sport nou pe focșănenii interesați. Era vorba despre ”taek won do” disciplină sportivă cu origini coreene și care în traducere – și în esența sa – înseamnă arta luptei cu picioarele și mâinile. Dar presupune nu doar luptă cu picioarele și pumnii, ci și aruncări, proiectări, imobilizări, pentru care este nevoie de viteză, îndemânare, rezistență, forță. Sunt calități pe care le și dezvoltă la practicanți prin exercițiu îndelungat și repetare pentru însușirea și perfecționarea tehnicilor specifice. Cu o istorie milenară, Taekwondo a trecut prin toate ”fazele” unei arte marțiale, de la o artă a războiului – artă militară, la un sport modern, admis la Jocurilor Olimpice.

Taekwondo este unul dintre cele mai ieftine sporturi pentru a cărui practicare set nevoie de doar un costum – dobok, și este la îndemâna oricui dorește să-l practice. Și prin practicare să evite – sau să scape de problemele legate de greutatea corporală, sedentarism, chiar obezitate. Să-i ajute să iasă de sub tutela on-line-ului, sau de presiunea stresului.

Taekwondo, poate duce și la performanțe sportive de excepție, așa cum s-a întâmplat în perioada ce când este practicat, fără întrerupere, la Focșani. Iar cel mai recent exemplu în acest sens este includerea campionului național Vlad Zebacinschi, legitimat la CSM Focșani 2007, de Federația Română de Taekwondo, într-un grup de perspectivă Jocurilor Olimpice.

În afară de formarea unor sportivi de performanță, arta luptei cu pumnii și picioarele produce și educație non-formală deoarece transmite celor care o învață reguli de conduită și comportament, pe care de multe ori tinerii nu și le însușesc în familie și care sunt foarte importante pentru viață.

La Focșani, taekwondo poate fi învățat și practicat la Clubul Sportiv Addras, înființat in 2007 și care s-a evidențiat prin rezultatele sportivilor de aici, obținute prin seriozitate, muncă, perseverență. Specialiștii clubului apreciază că ”nu numai sportivii care practică la nivel de performanță au cu ce se lăuda, ci si cei cărora vârsta nu le mai permite să acceadă către acest segment, însă practică Taekwondo pentru întreținere și pentru autoapărare. Desigur, nimic nu ar fi posibil fără implicarea, dăruirea și pasiunea cu care cadrele tehnice ale clubului, cu o bogată experiență în domeniu, relaționează cu toți sportivii, fiecare primind exact acele cunoștințe de care are nevoie. Așadar, Tae Kwon Do (arta luptei cu picioarele și pumnii) poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de aptitudinile fizice, necesitând doar răbdare și multă, multă muncă! Mai multe detalii pe website-ul www.addras.ro.

1 COMENTARIU

  1. Taekwondo e un sport ieftin? Cine a scris asta sigur nu are nici o idee. Nu iți trebuie numai dobok domnule redactor…iți mai trebuie si aparatori pentru mâini și picioare, cochilie pentru protejarea părților intime,proteză dentară, taxa lubara deloc ieftina peste 100 de lei, plus toate deplasarile care le platesti insemnand cazare, masa, taxa de participare…hai sa nu mai fim prosti ca unii dintre noi mai stim ce inseamna Taekwondo…plus ca nu e singurul club din Focsani. De ce scrieti sa para ca e singurul club din Focsani? Clubul Dragon s-a desfiintat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?