Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO: Ambasadorul Hans Klemm a inaugurat Raftul american din Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a inaugurat, ieri, Raftul american de la Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu din Focşani, Raft care cuprinde 200 de volume de carte, în valoare de peste 3.200 de dolari. Acesta este cel de-al 21-lea raft american din bibliotecile judeţene din România. Cărţile donate de ambasada SUA includ titluri de referinţă din literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii, precum şi metodologia de predare a limbii engleze şi resurse pentru învăţarea limbii engleze. Tot ieri, la cinema Balada a avut loc conferința „Bibliotecile Unesc” – cu ocazia celebrării a 106 ani de existență a Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu. La eveniment au fost prezenți ambasadorul SUA, Hans Klemm, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, bibliotecari din România. ,,Sunt foarte bucuros să mă aflu în această bibliotecă numită după un român faimos, Duiliu Zamfirescu. Scriitorul Duiliu  Zamfirescu a fost un autor cu foarte multe împliniri, unul din liderii timpului. Viaţa lui are semnificaţii speciale pentru mine pentru că acesta a fost, de asemenea, şi diplomat. Aşa cum eu reprezint Statele Unite în România, el a reprezentat România în Italia pentru foarte mult timp. Sunt sigur că şi el a înţeles, aşa cum înţeleg şi eu, cât de importante sunt cărţile şi bibliotecile, nu doar în viaţa de zi cu zi, dar şi în diplomaţie, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Diplomatul american a felicitat Consiliul Judeţean Vrancea pentru investiţia făcută la Biblioteca Judeţeană, dar şi pe managerul şi angajaţii bibliotecii pentru rolul important pe care îl au în comunitate, în promovarea democraţiei. ,,Am trei priorităţi ca ambasador al Statelor Unite în România. Prima prioritate este să promovez securitatea şi parteneriatul alături de România, a doua prioritate este să promovez valorile americane şi printre acesta valori se află democraţia. Sunt aici şi pentru a încuraja românii să îmbrăţişeze valorile democraţiei, iar bibliotecile sunt de fapt un foarte important element în promovarea democraţiei. A treia prioritate este să promovez prosperitatea SUA şi a României, prosperitatea comună care poate fi asigurată prin comerţ şi investiţii, a mai spus ambasadorul Hans Klemm.

 

„Bibliotecile aduc oamenii aproape, unesc comunități și idei și inspiră la creativitate”

Preşedintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, prin intermediul vicepreşedintelui Cristian Dănuţ, i-a mulţumit ambasadorului american pentru implicarea în viaţa culturală a judeţului. ,,Domnule ambasador al Statelor Unite ale Americii, iubitori ai cărților, distinşi oaspeţi, dragi vrânceni, vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi prezenţi astăzi, aici, cu ocazia sărbătoririi a 106 ani de existență a Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea. În an de centenar, Bibliotecile aduc oamenii aproape, unesc comunități și idei și inspiră la creativitate. Sunt mândru că puternicul sentiment naţional ne-a strâns laolaltă, în Vrancea, un loc plin de istorie, unde s-au purtat cele mai importante bătălii din primul război mondial. Consider că sărbătoarea Centenarului trebuie să fie în primul rând despre unitatea tuturor românilor, despre solidaritate. Centenarul trebuie să fie un moment despre reconstrucţia mândriei noastre ca popor care a trăit aici, între aceste hotare, dintotdeauna! Pe această cale doresc să felicit astăzi organizatorii acestui proiect pentru inițiativa de a învăța tânăra generație săși însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri. Vă doresc mult succes în activitățile viitoare și vă asigurăm, ca întotdeauna, de tot sprijinul nostru! La mulți ani, dragi iubitori de carte! La mulți ani Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu!, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea.

 

Opoziție liberală la proiectul unei biblioteci în cartierul Sud

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a discutat cu ambasadorul Hans Klemm despre proiectul bibliotecii de cartier tip Campus din cartierul Sud. Edilul a arătat că această investiție este blocată din cauza consilierilor locali liberali, care practic nu sunt de acord cu amenajarea acestei biblioteci într-un spațiu din PT 20, proiect care trebuia realizat cu fonduri europene de către Consiliul Județean. Acest proiect avea nevoie de votul a două treimi din consilierii locali însă, din cauza opoziției liberalilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Cu speranța că prezența Excelenței Sale Ambasadorul S.U.A. va fi de bun augur pentru ceea ce reprezintă valorile în care credem, mi-am arătat încă o dată susținerea pentru realizarea unei biblioteci noi în cartierul Sud al municipiului nostru, într-un spațiu adecvat derulării activităților moderne pe care bibliotecile din toată lumea le au. În acest sens mi-am exprimat deschis indignarea că, deși introdus de trei ori până acum pe lista cu propuneri spre adoptare, proiectul prin care dorim să acordăm un spațiu pentru realizarea bibliotecii din Sud nu a fost adoptat din cauza consilierilor liberali și independenți. Cărțile donate astăzi, precum și toate propunerile de colaborare româno-americane menționate și azi, au arătat că focșănenii sunt apreciați și peste hotare, că avem sprijin din partea democrațiilor mai vechi. Rămâne să ne învățăm și opoziția a pune în practică normalitatea în interesul comunității, a transmis primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?