Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Savantul Simion Mehedinți, comemorat de asociația personalului didactic ce îi poartă numele

Anul acesta, acțiunea „Zilele Simion Mehedinți”, ediția a XXVIII-a, are o semnificație cu totul aparte: se împlinesc 150 de ani de la nașterea savantului (Soveja, 16 octombrie 1868), iar Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” se apropie de „impresionanta” vârstă de 3 decenii (1991) de la înființare. În Registrul unic pe țară al entităților nonguvernamentale din România, Asociația „Simion Mehedinți” ocupă poziția 230, în condițiile în care numărul acestor entități se ridică la 62.680 pe țară, iar despre Județul Vrancea „nu există rezultate de căutare”. Orice  încercare de a vedea în ce măsură statul sprijină sau măcar promovează entitățile neguvernamentale este lipsită de succes, chiar în condițiile în care unele asociații sau fundații sunt vectori culturali sau științifici autentici.

Asociația „Simion Mehedinți” și-a propus, încă de la înființare, restituirea moștenirii științifice și culturale lăsată de savantul vrâncean  (spiritul tutelar al Vrancei) și de alte personalități ridicate de pe acest meleag. Anul acesta întreaga societate românească și-a adus aminte, doar declarativ, că se împlinesc 100 de ani de la „Unirea cea Mare”, ba mai mult, statul român, întreaga clasă politică și societatea civilă au promis constituirea unui „Fond special al Centenarului”.

Noi, Asociația „Simion Mehedinți”, ne-am propus cu mulți ani înainte  să realizăm în cinstea Centenarului câteva obiective concrete:

a). Fondarea la Negrilești (2014) a unui Muzeu al Satului și o Casă Memorială dedicată „Poetului Vrancei” – Dumitru Pricop cel mai dăruit cu har poet născut până acum pe acest meleag. La văleatul de 75 de ani de la nașterea poetului și 100 de ani de la Marea Unire, am dezvelit un bust al poetului. Am întrebat și am cerut și noi un ajutor din Fondul pentru Centenar. Net!! Nici măcar dascălii de la școlile vecine n-au fost prezenți.

b). Ne-am propus realizarea unui „Dicționar al academicienilor  vrânceni”, prin care am dorit să dăm la iveală contribuția Vrancei la efortul științific și cultural al acestui neam. Am fi dorit ca această lucrare, o Evanghelie a Vrancei, să fie măcar în fiecare bibliotecă școlară și publică din județ și, de ce nu, în toate bibliotecile județene din țară. „-Nu avem bani prevăzuți la buget”, ne spun unii directori și primari!!! (…)

c). Al treilea obiectiv dedicat Centenarului Marii Uniri este sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea lui Simion Mehedinți, cel care în 1918 avea 50 de ani, era membru titular al Academiei Române, creatorul școlii românești de geografie, ministru al instrucțiunii și cultelor, reformatorul școlii românești – cel care spunea că „Unirea este cea mai importantă realizare de la Decebal”…

Anul acesta, la fel ca și anul trecut, Zilele „Simion Mehedinți” încep de vineri, 2 noiembrie 2018, ora 11.00 la Casa de Cultură „C. C. Giurescu”  din Odobești cu o activitate de mare interes științific și geopolitic european „Emmanuel de Martonne, geograful României Mari”, la care participă și  ambasadorul Franței la București, excelența sa Michele RAMIS. (…)

 

Costică NEAGU

Președintele Asociației „Simion Mehedinți”

 

Programul manifestărilor AICI!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?