Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: 633 de soldați români căzuți la Stalingrad – Cotul Donului în cel De-al Doilea Război Mondial, reînhumați de Ziua Armatei Române

De ziua Armatei Române, Ambasada României în Federația Rusă a comemorat ostașii căzuți pe câmpurile de luptă de la Cotul Donului. Ambasadorul țării noastre la Moscova, vrânceanul Vasile Soare, și-a făcut un scop din a descoperi istoria uitată a românilor care și-au pierdut viața pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, în cel de Al doilea Război Mondial. Astfel, pe 25 octombrie a avut loc reînhumarea rămășițelor pământești a 633 de ostași români căzuți în urmă cu 76 de ani la Stalingrad – Cotul Donului – Stepa Calmâca, în cea mai dureroasă înfrângere din istoria Armatei Române, din toamna – iarna anilor 1942/1943.

La inițiativa Excelenței Sale a avut loc o slujbă de veșnică pomenire, oficiată de un preot militar. Alături i-au fost reprezentanți ai Consulatului General la Rostov pe Don, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Cimitirul și toate monumentele ridicate prin grija ambasadorului Vasile Soare pe teritoriul Rusiei se vor a fi un omagiu adus celor care și-au găsit sfârșitul departe de pământul strămoșesc și, totodată, un punct de referință pentru memoria neamului românesc, ce nu trebuie să uite nici o etapă a istoriei sale, chiar dacă veacurile ne îndepărtează tot mai mult de acele vremuri sângeroase.

De când şi-a început misiunea diplomatică ca ambasador în Kazahstan şi în Federaţia Rusă, Vasile Soare s-a remarcat prin eforturile depuse pentru comunităţile de români şi prin cercetarea istoriei ostaşilor români care au ajuns în fosta Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial. Ambasadorul, originar din Vulturu, a fost primul diplomat care a luptat pentru a readuce în atenţia opiniei publice istoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa pe meleaguri străine. Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka este primul cimitir românesc pe teritoriul Federaţiei Ruse. Acesta a fost realizat în cadrul impozantului Complex comemorativ multinaţional situat la 35 km de Volgograd (fostul Stalingrad), a fost inaugurat la 25 octombrie 2015 şi este destinat regrupării în timp a osemintelor identificate şi exhumate din cele peste 70 de foste cimitire de campanie româneşti din zona Stalingrad – Cotul Donului – Stepa Calmâcă.

Cimitirul Militarilor Români de la Rossoska este rezultatul muncii și dorinței diplomatului român, care a luptat pentru a readuce în atenţie istoria ostaşilor români și se vrea a fi un simbol de recunoștință pentru cei căzuți pe frontul de Est. Aici au fost reînhumate rămășițele pământești a peste 1300 de soldați, spre veșnica odihnă sufletească a lor și a familiilor. Acestea au fost descoperite, identificate și exhumate din fostele cimitire de campanie din localităţile Gromki şi Orehovo. La decenii distanță de război, eroii României vor avea de acum încolo o cruce la căpătâi.

Diplomatul român își dorește ca în anii următori să continue activitatea de căutare, exhumare şi reînhumare în Cimitirul de la Rossoşka a militarilor romani căzuţi pe front în sudul Rusiei. ”Dumnezeu să-i odihnească pe toţi militarii noştri căzuţi la Stalingrad şi Cotul Donului”, arăta Vasile Soare, într-o postare pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?