Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Buzludja, un ”OZN arhitectural comunist” care fascinează turiştii din secolul al XXI-lea

Edificiul comunist Buzludja, o „farfurie zburătoare din beton” amplasată pe vârful unui munte, asimilat în Bulgaria unui regim politic blamat cu intensitate, fascinează în prezent turiştii şi experţii occidentali care doresc să salveze de la ruină acest „OZN arhitectural”, relatează luni AFP. Inaugurată în 1981 drept simbol al socialismului triumfător, această incintă circulară uriaşă, ce poate găzdui în acelaşi timp patru sute de vizitatori, se înalţă încă semeaţă pe soclul său, la peste 1.400 de metri deasupra nivelului mării, în inima ţării, în Munţii Balcani.

Niciun efort nu a fost precupeţit în epocă: marmura şi cuprul au fost utilizate pentru a împodobi cele 75.000 de tone de beton, oţel şi sticlă mobilizate pentru realizarea acestui proiect arhitectural de aproximativ şaizeci de metri în diametru. Steaua roşie din vârful său putea fi observată în zilele senine chiar din România şi Grecia, notează AFP. Însă, perioada de glorie a monumentului avea să fie una scurtă. Abandonat după căderea regimului comunist în 1989, el este în prezent măcinat de rădăcinile plantelor sălbatice, după ce a fost jefuit metodic de ornamentele sale preţioase.

Cunoscut multă vreme doar de iubitorii turismului insolit, atraşi de ciudăţenia locului şi de vestigiile lozincilor comuniste de pe zidurile sale, „OZN-ul bulgar” a intrat în prezent pe radarul experţilor internaţionali care militează pentru protejarea patrimoniului. „În stilul său brutal, este o adevărată realizare arhitecturală a secolului al XX-lea. Acest monument este absolut excepţional prin mărimea şi puterea sa”, a subliniat Laurent Levi-Strauss, fost director adjunct al Departamentului de conservare a patrimoniului cultural UNESCO.

”Patrimoniu cultural”

Pentru arhitectul britanic Graham Bell, aceasta ”este o clădire incredibil de impresionantă, însă, în acelaşi timp, incredibil de tristă din cauza stării sale de degradare”. Organizaţia nonguvernamentală Europa Nostra, pentru care aceşti experţi au efectuat recent o vizită la faţa locului în prezenţa jurnaliştilor AFP, a clasat Buzludja printre cele mai periclitate şapte situri culturale din Europa. „Face parte din moştenirea culturală europeană, însă Europa abia ştie de existenţa lui”, a spus Graham Bell cu tristeţe în glas.

Pentru Europa Nostra, clădirea trebuie şi poate fi încă salvată parţial, în special cu fonduri europene.

Continuarea pe https://bit.ly/2OqXiWz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?