Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cadrele didactice au la dispoziție o săptămână pentru înscrierea la Definitivat

Cadrele didactice din județul Vrancea, care vor să susțină examenul național de definitivat în învățământ, în sesiunea iulie 2019, trebuie să își depună, zilele acestea, dosarele de înscriere. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale (MEN), până pe 19 octombrie are loc înscrierea candidaților la unitățile de învățământ unde aceștia activează. Între 19 și 31 octombrie trebuie transmise dosarele de înscriere la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), etapă urmată de verificarea și avizarea acestora, apoi înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere. Candidații care vor avea dosarele respinse vor fi înștiințați în scris și li se vor preciza și motivele care au condus la respingerea dosarului. Aceștia nu vor mai susține inspecțiile de specialitate.

Până pe 31 mai 2019, candidații admiși au obligația să susțină inspecțiile de specialitate la clasă. În intervalul 3-14 iunie se face completarea dosarelor și verificarea, precum și validarea datelor înscrise în aplicația electronică. Pe 24 iulie se va susține proba scrisă a examenului național. Afișarea rezultatelor este programată pentru 31 iulie 2019. Pe 31 iulie și 1 august, anul viitor, se înregistrează posibilele contestații, iar rezultatele finale în urma contestațiilor vor fi afișate pe 5 august 2019.

În perioada 6 – 9 august 2019, IȘJ trimite tabelele nominale cu candidații admiși la Ministerul Educației, care urmează să le valideze prin ordin de ministru până pe 14 august. Trebuie știut că inspecțiile de specialitate și evaluarea portofoliului sunt probe eliminatorii ale examenului. Fără promovarea acestora, nu se poate susține proba scrisă a examenului.

De asemenea, trebuie spus faptul că dosarul de înscriere se depune unitatea de învățământ unde candidatul predă sau la una dintre unitățile de învățământ la care candidatul este încadrat în anul școlar în curs, dacă predă în mai multe unități. Dosarul pentru înscrierea la examenul național de definitivat trebuie să conțină următoarele documente: a) fişa de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ completată şi certificată de conducerea unităţii de învăţământ şi semnată de candidat, b) copii ale actelor de studii în baza cărora se face înscrierea la examen, însoţite de foaia matricolă/ suplimentul la diplomă, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, c) document certificat „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică metodică în specialitatea pentru care se solicită înscrierea la examen, d) copii ale următoarelor documente, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ: decizia de repartizare pe post, buletin/ carte de identitate, orice document care atestă schimbarea numelui (dacă este cazul), e) adeverinţă privind calificativul „Bine” sau „Foarte bine” acordat pentru ultimul an şcolar în care candidatul a desfăşurat activitate didactică, cu excepţia candidaţilor aflaţi în primul an de stagiu, f) adeverinţă privind achitarea taxei de înscriere la examen, pentru candidaţii care au susținut examenul de cel puțin trei ori, g) adeverinţă din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră a candidatului, ca personal didactic calificat, la data înscrierii.

Candidații trebuie să știe că pregătirea psihopedagogică este certificată prin foaia matricolă/ anexă la diploma de licenţă sau de absolvire, în care este consemnată parcurgerea disciplinelor psihopedagogice şi metodice, sau prin certificat de absolvire a unui program de pregătire psihopedagogică, organizat de instituţii de învăţământ superior, prin departamentele pentru pregătirea personalului didactic, pentru absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior de lungă sau de scurtă durată şi ai învăţământului postliceal, care au efectuat pregătirea psihopedagogică până în anul 2009, certificat de absolvire a unui program de pregătire psihopedagogică, cu minimum 30 de credite transferabile (nivel I), organizat de instituţii de învăţământ superior, prin departamentele pentru pregătirea personalului didactic, pentru absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior.

Pentru a putea participa la acest examen un cadru didactic trebuie să predea cel puțin o normă. Concret, un tânăr debutant care are normă de 18 ore se poate înscrie la examen fiindcă vechimea se calculează la 31 august 2019. De asemenea, se iau în calcul și fracțiile de normă. Dacă un candidat a predat timp de 2-3 ani și acumulează o normă întreagă atunci se poate înscrie la concurs. Să spunem că a predat într-un an 7 ore pe săptămână, iar în altul 11 ore pe săptămână. Singura condiție este ca orele predate să fie în specialitatea candidatului. Mai trebuie știut că vechimea se ia în calcul și dacă a fost continuă și dacă a fost cu întreruperi.

Inspectorii de specialitate asistă la ore

Inspecţiile de specialitate se susţin în perioada prevăzută în calendar, în unitatea de învăţământ în care candidatul s-a înscris. Un candidat la definitivat este obligat să susțină două serii de inspecții de specialitate. Din comisia de inspecție fac parte inspectorul școlar de specialitate sau un profesor metodist, delegat, în condițiile în care inspectorul școlar nu are studii de specialitate în disciplina pe care candidatul o predă, directorul sau directorul adjunct al unității în care se susțin inspecțiile.

Notele acordate pot fi cuprinse între 1 și 10, la fel ca și notele pentru portofoliile personale. Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS) / 10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliul profesional personal, iar NS reprezintă nota la proba scrisă, toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă. Nota minimă de promovare a examenului este 8.

Subiectele pentru proba scrisă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programele specifice pentru examen, valabile pentru sesiunea respectivă, aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Drepturile salariale pentru dobândirea gradului sunt acordate începând cu 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul.

Trebuie spus faptul că definitivatul este singurul grad didactic obligatoriu din învățământ, care conferă cadrului didactic și posibilitatea de a avea contract de muncă pe perioadă nedeterminată, pe lângă alte facilități. Chiar dacă un cadru didactic s-a titularizat pe un post, dacă nu are definitivat nu poate încheia contract de muncă decât pentru o perioadă de un an de zile. Examenul de definitivat se poate susține de 3 ori gratuit, după care se poate susține doar după achitarea unei taxe.

Tot până la finalul lunii octombrie se vor depune și dosarele pentru gradul didactic II și gradul didactic I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?