Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO: Transportatorii județeni și interjudețeni de persoane, în grevă generală pentru două ore

Companiile de transport judeţean şi interjudeţean din toată ţara au intrat ieri în grevă generală, cu începere de la ora 12.00. Greva a durat numai două ore, însă probleme au fost de dimineață, când unii șoferi nu au efectuat cursele, iar călătorii nu au putut ajunge la destinație. Transportatorii solicită retragerea unui proiect de ordin al ministrului de resort, prin care firmele care operau deja un anumit traseu nu mai au prioritate la noile licitaţii.

Ministerul Transporturilor propune ca operatorii cu tarife mai mici, care au maşini noi, dotate pentru persoanele cu dizabilităţi şi cu aparate de aer condiţionat să aibă prioritate la licenţele pentru transportul de pasageri. Transportatorii cer, însă, ca regulamentul să nu se schimbe şi să aibă prioritate, în continuare, operatorii cu vechime pe traseu. Practic, Federaţia Operatorilor Rutieri de Transport (FORT) şi Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România (COTAR) au anunţat miercuri organizarea de proteste la nivel naţional din cauza ordinului dat de Lucian Şova, prin care se doreşte liberalizarea transportului interjudeţean de persoane. „Am luat decizia de a intra în grevă ca urmare a dorinței domnului ministru de a schimba regulile jocului în ultimele luni ale programului de transport. O schimbare radicală, lucru care n-a mai fost făcut de 20 de ani, fără să facem un studiu de mobilitate la nivelul ministerului, un studiu de impact, ca să vedem ce se va întâmpla asupra populației și asupra operatorilor, lucru care nu este normal. Mai mult decât atât, domnul ministru voia să scoată din metodologie criteriul de clasificare, să nu se mai pună criteriul aer condiționat, încălzitor înăuntru, și pe viitor am fi putut să mergem pe niște bănci de lemn într-un autobuz. Domnul ministru era de acord ca firmele care vin din Germania și au licență de traseu internațională până la București să meargă până la Iași, să facă cabotaj, ceea ce însemna că încurajează pirateria”, a susținut Marius Gheorghiță, reprezentant Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) – sucursala Vrancea. Acesta a adăugat că toți cei care au fost la consultări, pe data de 9 octombrie, au fost împotriva ordinului ministrului Transporturilor.

Greva transportatorilor vrânceni a durat două ore, după care acțiunea a fost suspendată, urmând ca pe data de 16 octombrie să aibă loc o întâlnire cu conducerea Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor. Practic, greva a durat două ore în județul Vrancea. ,,Acum s-ar părea că Parlamentul a preluat inițiativa și domnul ministru a retras proiectul de ordin 980/2011, care reglementează normele de aplicare. Renunțăm la grevă, toate mașinile intră-n peron, suntem și noi mulțumiți de acest dialog între Parlament și domnul ministru și sperăm că pe viitor vom face niște consultări reale și vom fi și ascultați”, a precizat Marius Gheorghiță, reprezentantul FORT – sucursala Vrancea.

,,E un boicot organizat care vizează menţinerea unor monopoluri”

Protestul transportatorilor nu este o grevă, ci un boicot organizat pentru menţinerea unor monopoluri în piaţa de transport regulat de pasageri interjudeţean, a afirmat, joi, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, într-o declaraţie de presă organizată în contextul protestului transportatorilor, scrie AGERPRES. „Nu există conceptul de grevă făcută de companii, şi asta o ştiţi bine. Dreptul la grevă este un drept sacru al angajaţilor, al salariaţilor şi care este exercitat uneori în conformitate cu prevederile legale. Ceea ce se întâmplă astăzi este un boicot organizat, care vizează menţinerea unor monopoluri în piaţa de transport interjudeţean”, a afirmat Şova.

Lucian Şova a reiterat că proiectului de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere îşi propune eliminarea exclusivităţii deţinute de o firmă pe un traseu. Ministrul a dat asigurări că proiectul de ordin a parcurs toate etapele de dezbatere publică în conformitate cu prevederile legale. Mai mult decât atât, au existat dezbateri în diverse forumuri de discuţii, organizaţii de reviste de specialitate, de asociaţii de transportatori. El a subliniat că în perioada imediat următoare va organiza dezbateri pe această temă la care vor participa reprezentanţii ministerului, ai Parlamentului, dar şi ai firmelor din domeniu care nu au putut intra până acum pe piaţă. „Nu am avut ocazia să stau de vorbă cu ceilalţi transportatori, care nu beneficiază de această piaţă închisă. Voi organiza în perioada imediat următoare cu reprezentanţi ai ministerului, ai parlamentului, cu reprezentanţi selectaţi prin sondaj şi nu doar cei câţiva comunicatori de profesie, care protejează monopoluri în diverse activităţi de transport”, a continuat Şova. „Transportatorii care astăzi abuzează de poziţia lor dominantă în piaţă, având exclusivitate în efectuarea acestor servicii, să-şi îndeplinească obligaţia faţă de pasageri, care, fie au vrut, fie nu, le sunt fideli de 10 ani, care niciodată nu au avut libertatea de a alege şi alte oferte de transport rutier, fie că ne referim la preţuri, fie la calitate”, a adăugat ministrul.

 

VIDEO – George MARDARE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?