Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: ”Festivalul toamnei vidrene” la Liceul Simion Mehedinți

Începând din această toamnă, Liceul Simion Mehedinți din Vidra organizează un festival dedicat roadelor toamnei, intitulat ”Festivalul toamnei vidrene”. Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza” din Panciu. Scopul acestuia a fost crearea oportunității unui schimb de experiență şi valorificarea de bune practici în cadrul procesului instructiv educativ, în vederea creşterii calității în învățământul preuniversitar, stimularea creativității prin realizarea de decoruri din elemente naturale specifice toamnei, dezvoltarea de competențe şi abilități practice specifice calificării de bucătar şi ospătar în vederea integrării la locul de muncă, promovarea bucătăriei tradiționale româneşti, precum şi a consumului de fructe şi legume și, nu în ultimul rând, dezvoltarea spiritului de echipă şi a gândirii critice.

Anul acesta, festivalul s-a desfășurat sub forma unui concurs în care frumusețea și bogăția toamnei au fost etalate cum nu se putea mai frumos. Câștigătorii la cele trei secțiuni ale concursului au fost: premiul I ,,Cel mai frumos element de decor” a fost obținut de elevii clasei a XI-a E de la  Liceul Simion Mehedinți Vidra, premiul I ,,Cel mai bun preparat” a fost adjudecat de elevii de la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Panciu, iar premiul I pentru „Cel mai frumos stand” a fost obținut de elevii clasei a XI-a F de la Liceul Simion Mehedinți Vidra.

Trebuie spus că din juriu au făcut parte primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie, și reprezentanți ai agenților economici cu care unitatea de învățământ din Vidra are încheiate contracte de practică pentru elevi. ”Toamna este anotimpul belşugului, al bogăţiei atât în recoltă cât şi în culori. În fiecare an ni se dezvăluie acelaşi anotimp, dar cu altă haină. Câteodată blândă, cu soare dogoritor şi cu parfum de fructe, alteori mai aspră cu miros de brumă şi vânt tăios sau cu ploi reci, melancolice, dar întotdeauna colorată, cum nici nu ţi-ai fi imaginat că se poate. Toată această simfonie de culori ne dă un sentiment ciudat de visare. Atâtea culori, atât de diferite şi totuşi atât de bine combinate, încât aproape că nu-ţi poţi crede ochilor că ceea ce vezi e aievea. Pentru că toamna, după o vorbă din popor, se culeg roadele pământului şi în această toamnă mai mulți elevi ai unităților de învățământ implicate în parteneriat au vrut să sărbătorească într-un mod inedit roadele acestui anotimp. Inspirați de activitățile practice din cadrul orelor de specialitate, profesorii şcolilor partenere s-au gândit să organizeze o activitate complexă, constând în decorarea salonului de servire, realizarea unei «cămări» în aer liber unde vor fi expuse conserve din legume şi fructe, a unei expoziții cu decoruri din elemente naturale specifice toamnei şi un concurs pe trei secțiuni: «Cel mai bun preparat», «Cel mai frumos element de  decor» şi «Cel mai frumos stand».  Noi ne dorim ca acest proiect să fie inclus anul următor în Calendarul activităților educative județene (CAEJ)și să atragem cât mai mulți parteneri, cu participarea mai multor licee”, transmit organizatorii evenimentului.

Prin organizarea acestui festival-concurs, colectivul de profesori implicat în derularea proiectului a urmărit dezvoltarea spiritului inventiv, a imaginației elevilor, spiritului de investigare şi cercetare al acestora, ridicarea nivelului de cunoştinţe privind decorarea salonului de servire, identificarea elementelor din natură şi valorificarea lor prin confecționarea de decoruri, promovarea bucătăriei tradiționale româneşti, precum şi promovarea consumului de fructe şi legume, dezvoltarea spiritului critic şi pentru munca în echipă, asumarea responsabilităților în colectivitate.

Totodată, s-a dorit formarea de priceperi şi deprinderi practice privind realizarea conservelor din legume şi fructe, folosirea darurilor naturii în obținerea preparatelor culinare, a specialităților din fructe şi legume, prăjituri şi produse de patiserie, promovarea preparatelor culinare tradiţionale echilibrate nutritiv şi caloric, cu calităţi senzoriale, însuşirea de cunoştinţe şi formarea unor deprinderi privind crearea elementelor de decor pentru salonul de servire, valorificarea elementelor naturale locale pentru crearea ambientului salonului de servire, conştientizarea de către elevi a beneficiilor consumului de fructe şi legume, formarea deprinderilor igienico-sanitare, respectarea normelor de protecţia muncii şi protecţia consumatorului în bucătărie şi salonul de servire.

Proiectul este dedicat elevilor de la clasele de liceu și nivel profesional din domeniu ”Turism şi alimentaţie”, calificarea ospătar şi bucătar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?