Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO și GALERIE FOTO: Peste 350 de probe înscrise la Concursul Național de Vinuri Bachus

Peste 350 probe de vinuri au fost înscrise la Concursul Național de Vinuri Bachus care a debutat ieri dimineață. Concursul este prezidat de academicianul Valeriu V. Cotea, o personalitate marcantă în enologia mondială. Cinci oenologi renumiți din Italia și România prezidează comisiile de degustare ale Concursului Național de Vinuri. Jurizarea vinurilor are loc la restaurantul Cerdac de la Cotești. Din juriu fac parte, alături de președintele de comisie, un membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, un somelier, membru al Organizației Somelierilor din România  (OSR2011), un jurnalist de vin și un blogger de vin. Sunt peste 350 de probe, ceea ce arată interesul producătorilor. Ei sunt interesați să știe unde se situează, sunt colegi din țară care trimit. Fiecare producător ar trebui să trimită probe la concurs, să vadă unde este nivelul lui față de ceilalți producători. Este cea mai simplă modalitate de a-ți afla nivelul de calitate, a spus academicianul Valeriu V. Cotea. Acesta a subliniat că jurizarea se face la standarde internaționale. De aceea, este exclus ca un vin de calitate îndoielnică să primească punctaj pentru o medalie. Este o fișă de degustare dezvoltată în timp, făcută de Uniunea Oenologilor și Organizația Internațională a Viei și Vinului, folosită în toată lumea. De aceea este importantă calitatea degustătorului, să aibă experiență astfel încât orice vin degustat aici, la Paris sau la Barcelona să primească același calificativ. Se pornește de la criteriul vizual, miros, gust, armonie, a precizat Valeriu V. Cotea.

Premiile obținute la concursurile de vinuri sunt importante pentru producători deoarece asigură diferențierea între celelalte produse aflate pe raftul magazinului sau în meniul restaurantelor. Medalia nu înseamnă un preț mai mare pentru vin dar asigură o recunoaștere a calității și a muncii vinificatorului. Este important să fie probe comerciale pentru ca cumpărătorul să le poată găsi în raft, la restaurant. Un premiu câștigat la un concurs nu înseamnă că va crește prețul vinului dar producătorul poate să fie convins că îi pleacă din raft iar acest lucru este foarte important. Toată lumea vrea să guste un vin medaliat. Când ai de ales între 100 de vinuri te duci la acela care are medalie, asta este important pentru producător, a spus profesorul Cotea.

Deschiderea oficială a Concursului a fost făcută de vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. Acesta a prezentat mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan. Consiliul Județean și-a dorit foarte mult și cred că a și reușit să așeze județul Vrancea pe harta mondială a vinului. De câțiva ani, Festivalul Bachus este o platformă pentru promovarea vinurilor vrâncene de calitate. De-a lungul timpului, cu pași mici, dar siguri, Festivalul s-a schimbat, a evoluat, din dorința de a face din Vrancea Capitala Națională a Viei și Vinului. Menirea principală a Festivalului Internațional al Viei și Vinului, de-a lungul anilor, a fost și rămâne, aceea de a promova podgorenii vrânceni. Noi, ca și administrație județeană, am depus toate eforturile pentru ca producătorii vrânceni să  fie în centrul atenției. Suntem conștienți de faptul că nu suntem singuri pe piața vinurilor, este o piață competitivă, însă dorința noastră este ca, treptat, să ne construim un brand, Made in Vrancea, cu care să ne mândrim în toată lumea. Concursul Național de Vinuri a devenit un reper pentru producătorii de vin, dovadă fiind numărul mare de probe de vin înscrise în concurs. Urăm invitaților noștri o ședere cât mai plăcută în județul Vrancea și, în continuare, vă invităm să degustăm din probele înscrise în Concursul Național de Vinuri, în cinstea acestui frumos festival și a podgorenilor vrânceni, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian.

De la Divertis la jurizarea vinurilor

Vinurile înscrise la Concursul de Vinuri Bachus sunt jurizate de personalități renumite în lumea vinului. O prezență surpriză este Cristian Constantin Grețcu, fostul membru al trupei „Divertis”. Cristian Constantin Grețcu este un pasionat al vinului și un fin degustător, participant la numeroase târguri naționale dedicate vinului. Cunoscutul umorist a mărturisit, într-un interviu din martie 2018, referitor la pasiunea sa pentru licoarea lui Bachus: Căutam să mă reorientez către un domeniu care să aibă priză la public. După o îndelungată analiză și o constatare că aveam talent în a duce paharul la gură, m-am gândit să pun acest obicei pe baze științifice, teoretice și practice. M-a ajutat și că făcusem o școală de somelier, și totodată că am reușit să rămân un băiat simpatic, căci umorul merge foarte bine cu consumul moderat de vin. Eu consider chiar că vinul conține spirit. Iar în România au început să se facă vinuri de calitate. Totodată am constatat că aceia care au vinuri bune sunt și oameni spirituali. Așa am devenit wine entertainer și chiar wine edutainer, adică un formator de gust, de opinie și mai ales de simțământ. În mare spus, un propagandist al vinurilor românești de calitate, demonstrând că se îmbină armonios cu umorul. Pot vorbi despre vin atât tehnic, cât și spiritual.

Un alt membru al juriului este Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011, somelier cu o experiență de 19 ani în domeniu și unul dintre cei mai apreciați profesioniști din industria vinului din România. Îndrăgostit de vin încă de la vârsta de 18-20 de ani, Marian Timofti a urmat cursurile Școlii de Sommelieri din Italia și a devenit Sommelier Profesionist A.I.S. (Associazione Italiana Sommelier). Jurat în concursuri naționale și internaționale de profil, acesta ar putea fi caracterizat drept un spirit inovator, definit prin franchețea și curajul de a vorbi despre calitatea vinului.

Vinurile înscrise în Concurs vor fi degustate și de Georgiana Pruteanu, membru al Asociației Somelierilor din România și somelier cu certificarea WSET3 (Școala Wine & Spirit Education Trust din Marea Britanie), care cunoaște poveștile vinurilor și metodele de vinificație specifice.

Din echipa de jurizare face parte și Cristina Tincu, româncă stabilită în Italia, somelier și degustător nivelul I în cadrul Associazione Italiana Sommelier,  una dintre cele mai renumite asociații de profil din lume.

VIDEO – George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?