Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Lecție despre opera lui George Enescu, la Ateneul Popular din Focșani

Melomanii au avut parte de un moment deosebit, miercuri seară, la Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia”, când a avut loc deschiderea Stagiunii Camerale 2018 – 2019 cu un recital-conferinţă, intitulat ”Enescu pe înţelesul tuturor”. Pe scena Ateneului au urcat reprezenți ai muzicii de gen, cunoscuți la nivel național. Baritonul Ştefan Ignat, devenit celebru în ţară şi peste hotare prin rolul lui Oedipe din opera enesciană cu acelaşi titlu, dar şi prin alte roluri principale din opere ca La Traviata (Germont), Carmen (Escamillo), Tosca (Scarpia).

La Ateneu, el a prezentat opera  Oedipe într-o manieră absolut impresionantă, mai ales că prezentarea a avut loc în limba română, iar tragismul destinului lui Oedipe a putut fi foarte bine înțeles de toți cei care au fost în sală. Artistul liric a fost acompaniat de pianista Ioana Maria Lupașcu – solistă a Orchestrei Filarmonice din Ploieşti, cunoscută publicului focşănean din recitalurile proprii pe scena Ateneului şi din concertele cu Orchestra de Cameră Unirea. Aceasta a ținut să spună că prin Enescu nu facem altceva decât să ne promovăm valorile recunoscute și apreciate pe plan mondial, dar care în România nu se bucură de atenția și omagiul bine meritate.

Pianista a povestit că în facultate nu l-a studiat pe Enescu, iar când a mers la un master în Rusia a fost întrebată dacă știe să cânte compozițiile acestuia. A spus că nu mică i-a fost mirarea când a văzut că i s-a spus că, română fiind, este obligatoriu să știe să cânte Enescu. ”Tu ești româncă și trebuie să cânți Enescu. Așa am învățat eu Enescu… în străinătate. Păcat că nu ne prețuim mai mult valorile și mai ales să le promovăm”, a spus, la Focșani, Ioana Maria Lupașcu.

Pe scena Ateneului au fost interpretate lucrări enesciene prezentate de cei doi artişti pe înţelesul tuturor, într-un limbaj muzical care a făcut ca toți cei prezenți să vibreze. Evenimentul a fost produs de Muzeul Naţional Enescu în parteneriat cu Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”, fiind dedicat Centenarului Marii Uniri.

Nu doar urechile și inimile pot încântate la Ateneu, ci și ochii, în foaierul Ateneul Popular fiind deschisă publicului larg o expoziţie de artă plastică tulburătoare, dedicată Centenarului Marii Uniri, intitulată „Tradiţii, spirit şi culoare”. Și-au expus lucrările elevii claselor a X-a şi a XI-a de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Gh.Tattarescu” din Focşani, aflaţi sub îndrumarea artiştilor plastici Laura Elena Dumitru şi Ştefan Dumitru, care le sunt profesori. Expoziția va putea fi vizionată până pe 14 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?