Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Simpozionul „Cea dintâi unită, Basarabia!”, pe CD

A apărut volumul colectiv cu lucrările cadrelor didactice care au  participat la simpozionul național ”Cea dintâi unită, Basarabia”, desfășurat la Adjud în martie 2018. Articolele prezintă contribuțiile autorilor la omagierea eroilor neamului, a personalităților care au avut curajul și vizionarismul de a crede într-un ideal, într-un moment de cumpănă al istoriei contemporane.

Proiectul educațional, de o mare anvergură, a avut loc din dorința cadrelor didactice de a nu lăsa să treacă neobservat un moment aparte din istoria recentă: Unirea Basarabiei cu România. Deși contextul social și politic nu părea a fi favorabil, românii basarabeni aflați sub țarism de mai bine de un veac și-au exprimat dorința de a-și regăsi identitatea în cadrul regatului României.

Tragismul românilor basarabeni a constat în faptul că în urma pactului Molotov-Ribbentrop, Basarabia a fost anexată Uniunii Sovietice. Raptul teritorial din 1940 a avut consecințe inimaginabile asupra acestora, mulți dintre ei găsindu-și sfârșitul în vestitele gulaguri, alții fiind îndoctrinați că teritoriul dintre Prut și Nistru nu ar avea nimic în comun cu țara – mamă, România.

Reamintim că pe 27 martie, la Casa de Cultură ”Tudor Vornicu” din Adjud a avut loc un eveniment cu totul și cu totul special, care a marcat împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?