Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: 34 de vrânceni VICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE, în 2017

34 de vrânceni au fost victimele traficului de persoane în 2017, arată datele statistice prezentate la ședința organizată la Focșani de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați. Numărul de victime este în creștere față de anul 2016, când au fost raportate oficial 24 de victime.

Situația din Vrancea este diferită de statistica la nivel național, unde anul trecut au fost 662 de victime, în scădere față de 2016, când au fost 756 victime. Cele mai multe victime, 22, au fost minore, iar adulți 12. Raportul arată că 33 de victime au fost exploatate sexual, iar una prin muncă. 33 dintre victime au fost femei, dintre care 21 proveneau din mediul rural. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate chiar în România, 28, iar 6 în afara țării.

Un comunicat de presă arată că dintre principalele cauze care au dus la traficul de persoane au fost evidențiate: carenţele educaţionale și lipsa de informare, lipsa oportunităţilor de angajare potrivit așteptărilor individuale în mediul de rezidenţă, lipsa unor valori sociale, familii disfuncţionale, dorinţa de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent. Toate acestea se transformă la nivel individual în factori favorizanți pentru traficul de persoane, determinând victimele să accepte diversele promisiuni sau să aibă încredere în ofertele de muncă, călătorie, tratament sau de altă natură venite atât din partea unor prieteni, cât şi din partea unor persoane cu totul necunoscute.

De asemenea, în cadrul întrunirii de lucru au fost prezentate și dificultățile întâmpinate de autoritățile cu atribuții în domeniu în activitățile de prevenire și asistență. A fost susținută de către participanți necesitatea implementării unor campanii de prevenire, comune cu instituții care vin în contact cu persoane aflate în situații de risc pe linia traficului de persoane, în acest sens manifestându-se disponibilitatea reprezentanți ai instituțiilor participante la ședință de a sprijini inițiativa și de a o promova la nivelul acestora.

„La nivel județean se află în derulare campania de prevenire a infracțiunilor întâlnite în rândul tinerilor „Știi cine sunt prietenii tăi?” desfășurată în sistem integrat de către Centrul Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea și Inspectoratul Școlar Vrancea. Totodată, reprezentanții Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galaţi implementează cu sprijinul partenerilor campania națională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”. Aceste demersuri preventive urmăresc creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane, informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării, creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?