Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fără DECOLTEURI adânci și fuste scurte, sfatul inspectorului de specialitate pentru educatoarele din Vrancea

Educatoarele din Vrancea au avut ieri consfătuirea semestrială, prilej cu care au aflat mai multe informații despre noutățile din noul curriculum școlar pentru anul 2018-2019, au luat contact cu noile metode didactice și modalitățile inovative de care se pot folosi pentru a face orele cât mai atractive cu putință. Acestora li s-a atras atenția, totodată, că trebuie să adopte o ținută decentă în timpul programului și să își respecte profesia, dar mai ales menirea de a educa și modela sufletele micuților cu care intră în contact.

Doi reprezentanți ai unei platforme educative le-au vorbit educatoarelor despre cele mai noi și moderne resurse educaționale existente pe piață, precum și despre modalitățile multiple de finanțare pe care le pot accesa pentru a digitaliza actul educativ. O modalitate inovativă de care pot uza cadrele didactice este folosirea unei platforme educaționale care are, în primul, rând o serie de animații 3D și multe alte resurse educaționale valoroase, dublate în limba română, menite să îi atragă pe cei mici, să le capteze și să le mențină atenția și totodată să le dezvolte gândirea.

Inspecțiile pentru grade trebuie programate  

Inspectoarea pentru învățământul preșcolar, profesoara Amalia Chirtoc, le-a atras atenția colegelor educatoare care se vor înscrie pentru susținerea diferitelor grade didactice, definitivat, gradul II sau gradul I, că trebuie să își programeze din timp inspecțiile speciale, mai ales că sunt foarte multe și atunci este nevoie de o mai bună organizare a timpului. De asemenea, le-a recomandat candidatelor la grade ca inspecțiile speciale să fie programate una în primul semestru, iar cealaltă în semestrul al II-lea, tocmai pentru a se putea observa și un progres în evoluția cadrului didactic la catedră.

”Rugămintea mea, fiindcă suntem foarte multe, din an în an tot mai multe și asta este bine, este să ne organizăm de așa manieră timpul și inspecțiile, astfel încât să nu ne înghesuim în semestrul II, în ultimele luni. Este și o recomandare a Ministerului ca într-o astfel de inspecție să se vadă progresul și sper să se vadă numai progresul și nu regresul unei candidate. Bine ar fi ca una dintre inspecții să se desfășoare în semestrul I și cealaltă în semestrul II. Referitor la inspecțiile speciale pentru gradul I și gradul II, știu că nu depinde doar de dumneavoastră, dar aveți un cuvânt important de spus atunci când vă doriți ca această inspecție să fie realizată în semestrul I și nu la sfârșitul semestrului II. O să motivați că nu sunteți pregătite. Niciodată nu suntem pregătiți pe deplin, dar ne putem pregăti pentru lecția respectivă, nu neapărat cu un maldăr de materiale (…). Cine vine în acea inspecție, nu vine să vă vadă numărul de copii, cum sunt ei, cât de frumoși, ci pentru a vă vedea modul, stilul, metoda prin care dumneavoastră reușiți să ajungeți la sufletul acelor copii. Nu o grupă de 20-30 de copii trebuie să antreneze stilul nostru de muncă în învățământul preșcolar, ci noi trebuie să ne adaptăm celor 20-30 de stiluri cu care vine fiecare copil. Sunt multe de spus despre cum ne facem meseria sau profesia, cum vreți dumneavoastră să o numiți. Domnul profesor Molan spunea anul trecut că suntem niște profesioniști și că avem o profesie. Eu spun că este și o meserie și este o meserie destul de frumoasă. Este adevărat că nu toată lumea poate să o profeseze. Repet, rugămintea mea este să încercăm să ne organizăm astfel încât aceste activități de formare și de asistențe să poată fi desfășurate în cele mai bune condiții și eu și colega metodistă să putem veni la inspecțiile generale pentru gradul I. Nu știu în ce măsură vom fi obligați noi, inspectorii, să venim în inspecție de definitivat. Știți foarte bine că anul trecut s-a transmis clar din minister că toate inspecțiile de definitivat sunt asistate de inspectorul de specialitate. Acolo unde colegele noastre au ascultat sugestia mea și au ales ca până în decembrie să țină prima inspecție cu o colegă metodistă, evident că și pe a doua a putut să o asiste aceeași colegă metodistă”, le-a transmis Amalia Chirtoc, educatoarelor prezente la consfătuire.

Inspectoarea a mai spus că până vineri așteaptă la inspectorat CV-ul și o scrisoare de intenție din partea colegelor care vor să facă parte din consiliul consultativ, iar cadrelor didactice care doresc să devină metodiste le-a recomandat să urmărească site-ul ISJ, unde vor fi postate toate informațiile. ”Este o metodă mai nouă, pe care am întâlnit-o și la colegele mele din țară, pe care evident că trebuie să o urmărim și noi. O să vă rog să urmăriți site-ul Inspectoratului Școlar, pentru că astăzi (ieri, n.r) ni s-a cerut numărul de locuri pentru metodiste. Este procedura MEN ca o dată la doi ani să fie scoase la concurs posturi de profesor metodist. Care dintre dumneavoastră sunteți interesate ca în următorii doi ani să intrați în corpul metodistelor, trebuie să știți că sunt scoase la concurs cinci posturi. Urmăriți procedura de înscriere și așteptăm dosarele cu mare drag”, a adăugat inspectoarea.

Ținută decentă în timpul programului

Printre multele discuții de ordin tehnic să spunem așa, inspectoarea Amalia Chirtoc le-a atras atenția colegelor mai tinere să nu uite că sunt cadre didactice, persoane model pentru cei cu care relaționează, iar conduita trebuie să fie una adecvată, atât în ceea ce privește vestimentația, cât și comportamentul cu copiii și cu părinții acestora. ”O altă problemă pe care am discutat-o și în plen și în particular este problema ținutei. Am marea rugăminte, chiar dacă o să îmi motivați că vă tăvăliți și vă jucați cu copiii, dar nu înseamnă că trebuie să avem decolteuri adânci, fuste scurte sau să ne trezim în situația că doamna educatoare are blugii rupți. Prefer să ne respectăm pe noi și meseria noastră și să îi respectăm și pe cei de lângă noi. Mi s-au adus la cunoștință destule cazuri de acest fel. Agreez o ținută decentă și un limbaj decent vis-a vis de copii și de toți ceilalți, mare grijă la tonul pe care îl folosiți! Sunt momente când poate ne ieșim din fire, dar cred că tot noi trebuie să ne revizuim atitudinea”, afirmat aceasta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?