Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Problemele sesizate în Crângul Petrești, discutate în ședința ATOP

Aruncarea gunoaielor, distrugerea pistelor de biciclete prin traversarea cu utilaje grele, parcarea autovehiculelor pe trotuare, efectuarea de drifturi în parcare, distrugerea mobilierului urban sunt principalele problemele cu care se confruntă administrația județeană în ceea ce privește administrarea „Ariei naturale de interes local Crâng Petrești“. Toate aceste aspecte au fost discutate în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea.

Invitați la acest punct al ordinei de zi au fost primarul comunei Vînători, un reprezentat al SC Dialfa Security SRL, un reprezentat al Postului de Poliție Vînători și un reprezentant al Consiliului Județean Vrancea, pentru a analiza împreună și a identifica soluții optime pentru eliminarea acestor fenomene.

Prin adresa nr. 13118 din 9.08.2018, înaintată către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Consiliul Județean Vrancea a sesizat faptul că în cadrul Ariei naturale de interes local „Crang Petrești” s-au înregistrat fapte cum ar fi: abandonarea gunoaielor de orice fel (peturi, ambalaje, sticle, coji semințe); distrugerea pistelor de biciclete prin traversarea cu utilaje grele de construcții sau depozitarea materialelor de construcții; parcarea vehiculelor pe trotuare și pista de biciclete, astfel încât acestea nu mai pot fi utilizate de pietoni și bicicliști; efectuarea de drifturi în parcare, altercații, consum alcool și droguri; necurățarea de vegetație a terenurilor riverane pistei de biciclete; distrugerea mobilierului urban din interiorul ariei (dislocare coșuri de gunoi, cișmele, mutarea meselor și băncilor din platformele de odihnă, desfacerea sipcilor din șuruburi); abandonare câini și alte animale companie; accesul câinilor de companie în arie fără botniță și lesă; distrugerea plaselor de gard și sustragerea de material lemnos; deversarea apelor uzate și a gunoaielor în pădure; crearea de porți de acces către pădure de către proprietarii de locuințe vecini pentru a da drumul păsărilor de curte în pădure. „S-a concluzionat faptul că aceste comportamente reprobabile necesită o intervenție promptă a structurilor competențe, sarcinile instituțiilor implicate fiind stabilite prin hotărâre a Autoritatea Teritorială de Ordine Publică“, se arată în comunicatul ATOP.

Regulamentul de funcționare al Crângului Petrești a fost modificat

Tocmai pentru a elimina aceste probleme, Consiliul Județean Vrancea a aprobat modificarea Regulamentului de funcționare a Ariei naturale de interes local Crîng Petrești. Printre principalele modificări se află următoarele:

Deținătorii animalelor de companie au obligația să le plimbe în lesă și botniță în cazul raselor care necesită acest lucru; De asemenea, au obligația legală de a curăța murdăria făcută de acestea; Programul de vizitare a Ariei naturale de interes local Crâng Petrești este următorul: între orele 8,00 – 23,00 pe timp de vară; între orele 8,00 – 19,00 pe timp de iarnă; Hrănirea cîinilor vagabonzi și abandonarea acestora pe teritoriul ariei naturale protejate de către persoanele care vizitează Crangul Petrești, este interzisă; Traversarea cu utilaje grele de construcții sau depozitarea materialelor de construcții care pot avea ca efect blocarea sau distrugerea pistei de biciclete și a trotuarelor este interzisă și se sancționeaza conform prevederilor legale; Parcarea vehiculelelor pe trotuare și pista de biciclete este interzisă și se sanționează conform prevederilor legale; Utilizarea surselor de aprindere (lumânări, lampioane, felinare etc) și producerea de zgomote, larmă sau folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în interiorul Ariei naturale de interes local Crîng Petrești este interzisă și se sancționează conform prevederilor legale; Deversarea apelor uzate de către riverani, în perimetrul ariei, este interzisă și se sancționează conform prevederilor legale; Distrugerea plaselor de gard și sustragerea de material lemnos, este interzisă și se sancționează conform prevederilor legale.

De asemenea, sunt interzise cu desăvârșire efectuarea de drifturi în parcarea Ariei naturale protejate, dar și consumul de alcool, droguri, alte substanțe halucinogene, atât în parcarea sau în incinta Ariei naturale protejate. Proprietarii terenurilor riverane pistei de biciclete și trotuarelor de pe DJ 204 E, DC 143 au obligația să curețe de vegetație aceste terenuri pentru a fi asigurată bună utilizare a pistei. Nerespectarea acestor obligații se sancționează conform prevederilor legale. Totodată, este interzisă construirea de căi de acces de către riverani pe limita de proprietate cu Aria naturală protejată.

Modificările amintite mai sus au fost adoptate și după au fost constatate mai multe acte de vandalizare prin care au fost distruse porțiuni din gardul care împrejmuiește zona de agrement realizată prin proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces“. Nici mobilierul urban din aria protejată Crângul Petrești nu a scăpat de vandalism, mai multe coșuri de gunoi fiind smulse de indivizi certați cu legea și cu bunul simț.

Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces“ a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013. Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?