Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vranceaqua, etapa a II-a. Au început lucrările la contractul de rețele de apă și canalizare din Odobești

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat ieri începerea lucrărilor la contractul de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești, punctul de lucru Odobești. Alături de șeful administrației județene au participat primarul din Odobești, Daniel Nicolaș, și directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. Aceste lucrări fac parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. În cadrul acestei etape se vor derula zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuția beneficiarului este de 2%. Noi avem vocație de constructori. Este primul program pe care îl accesează un județ în România în ceea ce privește extinderea rețelelor de canalizare, apă, ape uzate, în valoare de 248 milioane euro. Construim infrastructură privind calitatea vieții cetățenilor din județul Vrancea la standarde europene, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Contractul privind realizarea de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești vizează execuția de lucrări în localitățile Odobești, Bolotești și Jariștea. Lucrările constau în realizarea a peste 29 de kilometri de rețele de canalizare, inclusiv racorduri, construirea a 12 stații de pompare apă uzată, construirea a aproape 12 kilometri de conducte de refulare, dar și construirea a peste 10 kilometri de rețele de distribuție a apei. De asemenea, va fi extinsă stația de tratare a apei de la Odobești, dar și mai multe rezervoare de înmagazinare a apei.

La rândul său, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a subliniat că locuitorii din cartierul Sturza vor beneficia în următorii doi ani de toate utilitățile pentru un trai civilizat. Cartierul Sturza a fost înființat după inundațiile din 2005, când au fost strămutați locuitorii care au avut locuințele distruse de ape. Iată că după 10 ani suntem în situația în care avem toate utilitățile pe acest amplasament unde sunt aproximativ 800 de case și se construiesc 22 de blocuri cu 293 de apartamente. După implementarea proiectului de apă și canalizare pe acest cartier vom derula proiectul PNDL pentru infrastructura stradală și pietonală din cartierul Sturza, în valoare de 13 milioane lei. Acest amplasament deja are echiparea edilitară gospodărească cu absolut toate utilitățile necesare, apă, curent, gaze, canalizare și o bază sportivă. Tot aici vom mai derula un proiect pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, prin care vom înființa un parc pe o suprafață de 6 hectare și, în același timp, pe Axa 10.2 am câștigat un proiect pentru construcția unei creșe și a unei grădinițe în cartier. Această comunitate nou dezvoltată pe acest amplasament va beneficia de absolut tot ceea ce înseamnă infrastructură pentru un trai la standarde europene. În următorii 2 ani vom avea implementate toate aceste proiecte, a spus primarul Daniel Nicolaș.

Contractul privind rețelele de apă și canalizare în gruparea Odobești are o valoare contractată de 47.935.333,90 lei, din care: 40.745.033,82 lei din fonduri UE; 6.231.593,40 lei din fonduri de la bugetul de stat; 958.706,68 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și localităților beneficiare. Lucrările vor fi realizate de societatea Hidroconstrucția SA București. Perioada de execuție a lucrărilor este de 24 luni, la care se adaugă 36 de luni, perioada de garanție a lucrărilor. Populația deservită este de aproximativ 18.000 locuitori. La Odobești va avea loc extinderea stației de tratare a apei, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de apă, va fi reabilitat un rezervor de înmagazinare, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de canalizare și vor fi extinse stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Bolotești vor fi extinse: conducta de aducțiune a apei, rețelele de apă, rezervoarele de înmagazinare și stația de pompare a apei, iar la sistemul de canalizare vor fi extinse rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Jariștea va fi extinsă conducta de aducțiune a apei, precum și rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. Este un proiect ambițios, prin care un număr mare de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene și prin aceste modernizări va crește și calitatea vieții vrâncenilor, a declarat la semnarea contractului de finanțare, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

          Video: George Mardare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?