Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Partajul succesoral, partea a 3a

Patrimoniul unei persoane care a decedat cuprinde atât bunuri sau drepturi, cât și datorii, astfel că aceia care îl moștenesc pe defunct vor prelua nu numai drepturile, ci și obligațiile existente în masa succesorală. Nu toți moștenitorii vor prelua obligațiile, ci doar moștenitorii universali și cei cu titlu universal. Aceștia contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii, dar nu oricum, ci proporţional cu cota succesorală care îi revine fiecăruia. În situația în care anumite persoane au făcut cheltuieli cu conservarea sau administrarea bunurilor moștenirii, acestea pot cere să fie plătite din bunurile aflate în indiviziune în masa succesorală.
Există situații în care partajul poate fi cerut și de alte persoane decât moștenitorii, cum ar fi creditorii personali ai moştenitorilor şi orice persoană ce justifică un interes legitim. Acțiunea de partaj poate fi respinsă dacă ceilalţi moştenitori achită datoria respectivă în numele şi pe seama moştenitorului debitor.

În situația în care moştenitorul universal sau cu titlu universal a achitat mai mult decât era partea sa din datoria comună, el poate cere celorlalţi moştenitori să îi plătească ceea ce el a achitat în plus, însă numai pentru partea din datoria comună ce revenea fiecăruia.

În practică există de exemplu situația în care, la data partajului succesoral, un moştenitor trebuie să returneze o anumită sumă de bani celui decedat. În acest caz, se va proceda în felul următor: el nu va lua din moștenire partea care i se cuvine în mod normal, ci va achita datoria respectivă prin faptul că va lua mai puțin din moștenire decât ar fi trebuit să ia în mod normal.
Dacă cel care moștenește are mai multe datorii faţă de moştenire, datorii care nu sunt acoperite cu partea sa care i-ar reveni din bunurile existente în masa succesorală, aceste datorii se sting proporţional în limita părţii respective.

Titlurile executorii obţinute împotriva defunctului pot fi executate şi împotriva moştenitorilor săi, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?