Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Grindina a stricat via la Bordești! „Au fost fulgere şi tunete de schelălăiau câinii! Tremura casa“

Grindina care a căzut sâmbătă seara în comuna Bordeşti a făcut prăpăd. La o primă estimare a localnicilor, pagubele sunt însemnate, iar necazul şi suferinţa podgorenilor nu pot fi descrise în cuvinte. Potopul, care avea să măture agoniseala şi munca din ultimele luni a gospodarilor bordeşteni, s-a pornit sâmbătă seara, undeva pe la ora 20.00 şi a ţinut până în jur de ora 22.00. În acest interval, conform localnicilor, grindina a bătut culturile în patru rânduri. Dacă la început a venit fără ploaie şi avea dimensiunea bobului de porumb în lapte, ulterior şi-a mărit dimensiunea şi a ajuns cât oul de porumbel.

Duminică, încă de dimineață, viticultorii au mers la câmp, unde au viile, şi nu le-a venit a crede cum arată culturile lor. „Totul a început pe la ora 20.18 minute… a dat piatră goală. Cred că era de dimensiune cât boaba de porumb în lapte. După care s-a oprit un pic, apoi a început să plouă din nou cu piatră. S-a oprit şi iar a început, că a fost în patru rânduri. Ultimul a fost un dezastru mai mare, cred că era cam cât un ou zdravăn de porumbel, care de fapt a distrus. Cred că s-a terminat toată nebunia asta pe la ora 21.45. Via este terminată. Piatra asta a venit dinspre satul Bordeşti de Sus şi Lacul lui Baban din comuna Gura Caliţei. Eu nu am auzit că s-ar fi dat cu vreo rachetă, cu toate că alţii spun când se dă. Nu cred că au dat, că mă gândesc că dacă trăgeau era altceva. Au fost fulgere şi tunete de schelălăiau câinii în curte! Aşa ceva nu am pomenit până acum. Tremura casa, eu am crezut că sparge tabla după casă, nu alta, la ultima repriză de ploaie. Toată lumea este neagă de supărare, de necaz! Via până la această nenorocire era aşa de frumoasă, cum nu am mai văzut de mai bine de zeci de ani! Acum ne-a liniştit. Deja, de dimineaţă (duminică-n.r.), au trecut trei tractoare la stropit. Oamenii speră să mai salveze ceva. Cred că dau cu piatră vânătă sau cu ceva împotriva mucegaiului. Deja de la prima oră eram în vie şi boabele de la struguri sau maronit. În faţa casei mele piatra care a căzut a format un covor în iarbă care a rezistat până duminică pe la ora 11.00. Este un an terminat pentru noi. Dacă strugurii erau copţi, ne băgam la cules şi gata, dar este crudă poama şi nu ai ce face cu ea. Soiul ceasla este terminat, cred că se copseseră cât de cât, dar acum nu mai poţi culege nimic. Îţi vine să mori de necaz. Nimeni nu mai ţine cu noi… ori suntem aşa de păcătoşi, ori primim ce merităm. Nu mai ştiu ce să spun. Nu ştim la cine să apelăm să ne ajute, să putem trăi şi noi aşa normal“, a spus Dinu Hermănel, un viticultor din Bordeştii de Jos.

Munca la tăiatul de primăvară, la legat, scos viţa de vie, săpat, prăşit, stropit sau rotunjit a fost în zadar. „Via este pericol, este făcută praf. A fost bătută de piatră şi nu mai ai ce culege. Am fost în vie şi îţi este milă să te uiţi. Nu mai ai ce culege! Am mai sunat şi alţi vecini din sat să vedem ce mai este de făcut, dar Dumnezeu cu mila. Două zile nu ai ce face, că trebuie să se stabilizeze. Am vorbit cu un domn inginer, care avea vie lângă mine, şi mi-a spus că deja totul este negru, mă refer la struguri. Nu mai înţelegem nimic. Nu ştiu ce fac cei de la staţiile alea unde sunt rachetele de grindină! De ce nu o fi tras să ne salveze şi pe noi? Am înţeles că spre satele Cândeşti şi Tîmboieşti nu au fost afectate deloc. La noi, la Bordeştii de Jos, este dezastru. Toată lumea este necăjită. Este un an distrus. Muncă şi bani cheltuiţi în zadar. Trebuie făcut ceva în acest sens, că nu se mai poate. Oamenii sunt aşa de supăraţi de necazul asta, care s-a abătut asupra noastră, că nu mai stau de vorbă cu tine“, a spus Alexandru Săcuiu.

Cei afectați de grindină cer sprijinul autorităţilor, cărora le solicită să intervină cât mai repede şi să-i sprijine în aşa fel încât staţia antigrindină de la Sihlea să fie construită, iar viile lor să fie protejate de acest fenomen al naturii. „Acum nu mai avem ce face. Recolta este distrusă şi noi rămânem cu o gaură mare în buzunar. Cred că este momentul ca autorităţile să vină, să ne sprijine şi pe noi. Dacă nu va fi gata staţia de rachete de la Sihlea, tot timpul vom avea probleme cu grindina aici. Nu există altă soluţie. O parte din oamenii de la Bordeşti sunt săraci şi îşi câştigă existenţa din această vie, pe care o muncesc un an întreg. Alţii au şi alte venituri, însă măsurile trebuie luate de urgenţă“, a spus un alt viticultor.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?