Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cu telefonul DUPĂ GRATII! Cum reușesc deținuții să ia contact cu lumea

Orice persoană ajunsă în spatele gratiilor află încă din momentul încarcerării care sunt interdicțiile. Fiecare deținut trebuie să știe de la primirea sentinței definitive că viața sa în spatele gratiilor va fi una din care vor lipsi mare parte din posibilitățile vieții în libertate. Interzicerea deținerii sau utilizării telefonului mobil, pe perioada detenției, are rolul de a rupe deținutul de lumea de afară, de a contribui la reeducarea și reabilitarea sa și, nu în ultimul rând, de a preveni săvârșirea altor infracțiuni.

Potrivit legii 275/2006 art.74.2,  introducerea de droguri, telefoane mobile, cartele SIM, încărcătoare de telefon în penitenciar, pentru persoanele private de libertate, este interzisă și poate fi pedepsită cu închisoarea. Legea arată că „ (1) Introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor și obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către acestea, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta  prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de personalul din sistemul administrației  penitenciare, la maximul pedepsei se poate adăuga un spor de până la 2 ani”.

          Cu toate acestea, deținuții nu se lasă și recurg, prin complici, la diferite tertipuri, pentru a intra în posesia bunurilor dorite.

Rudele sau apropiații deținuților  pot da dovadă de foarte multă inventivitate, atunci când vine vorba să strecoare în pachetele aduse la vizită cartele SIM, dispozitive mobile sau alte obiecte interzise prin lege. Cele mai dorite rămân însă telefoanele mobile și cartelele, prin intermediul cărora deținuții pot comunica cu persoanele aflate în exterior sau pot chiar fi activi în mediul online, accesând diferite rețele de socializare.

Recent, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Focşani au finalizat ancheta privind activitatea infracțională a trei indivizi, pe numele cărora magistrații Judecătoriei Focșani au emis mandate de arestare preventivă. Cei trei sunt acuzați de înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune prin cunoscuta metodă “Accidentul”. Unul dintre bărbaţii arestaţi se află deja după gratii, în Penitenciarul Focșani, într-o altă cauză. Potrivit polițiștilor, bărbatul încarcerat în Penitenciarul Focșani este bănuit că, folosindu-se de dispozitive mobile, introduse în mod ilicit, ar fi contactat mai multe persoane, întotdeauna pe telefonul fix, și, dându-se drept medic, poliţist sau pompier, a solicitat sume de bani de la acestea. După ce cerea banii şi inventa poveşti despre rude ale păgubiţilor care ar fi fost rănite în diverse situații, cei doi complici ai săi mergeau să-i ridice. Polițiștii au descoperit că pentru a putea contacta posibilele victime, deținutul s-ar fi folosit de trei dispozitive mobile, introduse ilegal în incinta Penitenciarului, unul dintre telefoane fiind confecționat chiar de el, din bucăți de iPod și piese ale altor telefoane. Pentru a nu fi descoperite, deținuții își ascund chiar și în anus dispozitivele telefonice.

Într-un răspuns la o solicitare a Monitorului de Vrancea, conducerea Penitenciarului Focșani ne-a informat că de la începutul anului și până în prezent, asupra deținuților au fost descoperite patru telefoane introduse în mod ilicit și alte patru telefoane au fost descoperite asupra unor vizitatori ce intenționau să le introducă ilegal în penitenciar.

„Urmare cererii dumneavoastră înregistrată la Penitenciarul Focşani cu nr. 500002 din data de 26.07.2018, prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, solicitaţi informaţii cu privire la obiectele interzise (telefoane mobile) descoperite la Penitenciarul Focşani, vă comunicăm următoarele: Pe parcursul anului 2018, cu ocazia efectuării percheziţiilor la camerele de deţinere, în locurile unde au acces persoanele private de libertate, dar şi ca urmare a activităţii de control la accesul în unitate, au fost descoperite un număr de 8 telefoane mobile, astfel:  4 asupra persoanelor private de libertate,  4 asupra persoanelor vizitatoare”, ne-au transmis reprezentanții conducerii Penitenciarului Focșani.

Potrivit acestora, în general, obiectele interzise provin de la aparţinători, fiind identificate ca modalităţi de intrare în posesia persoanelor private de libertate următoarele căi: ascunderea la punctele de lucru exterioare, luarea unor legături nepermise cu alte persoane la instanţele de judecată, policlinici, spitale sau alte locuri publice unde sunt prezentate persoanele private de libertate. De asemenea, deținuții au mai apelat la furnizori de servicii şi utilităţi și colaboratori externi ai penitenciarului pentru introducerea de obiecte interzise.

Cele mai uzitate metode de introducere a obiectelor interzise în penitenciar sunt prin articolele de vestimentaţie sau în alimente (disimulate în conserve, sticle de suc, borcane cu gem, etc ). „Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art 185 din Legea nr. 254/2013”, au mai transmis reprezentanții Penitenciarului Focșani.

Cei care recurg la aceste metode trebuie să fie însă conștienti de riscurile la care se supun, dacă sunt prinși. Deținuților asupra cărora sunt descoperite obiecte interzise li se intocmește raport de incident, ulterior fiind declanșată procedura disciplinară, iar celorlalte persoane, cu excepția cadrelor, li se interzice accesul în unitățile penitenciare, pe o perioadă cuprinsă între 1 și 6 luni. În cazul personalului unității, se sesizează comisia de disciplină. În absolut toate cazurile sunt sesizate organele de cercetare penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?