Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Ghidul călătorului prin legislație. Partajul succesoral (I)

Începând de astăzi vom trata un nou subiect în cadrul moștenirii și anume partajul succesoral. Potrivit dispozițiilor Codului civil, nicio persoană nu poate fi obligată să rămână în starea de indiviziune privitoare la bunurile succesorale, moştenitorul putând cere oricând ieşirea din indiviziune. El poate solicita acest lucru chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd opusul.

Partajul succesoral se poate realiza în două moduri: fie prin bună învoială, fie prin intermediul instanței de judecată de la cel din urmă domiciliu al defunctului, atunci când există neîntelegeri între moștenitori. Partajul succesoral se face prin buna învoială în situația în care toţi moştenitorii sunt prezenţi şi au capacitate de exerciţiu deplină. În acest caz, partajul se va face în modalitatea în care au hotărât părțile.

Există situații în care toți moștenitorii sunt prezenți, au capacitate deplină de exercițiu, dar nu se înteleg cu privire la modul în care urmează să fie partajate bunurile din masa succesoarală. În acest caz, singura modalitate de a pune capăt stării de indiviziune creată este ca părțile să meargă la instanța de judecată.

Între cele două proceduri, cea prin bună învoială și cea prin intermediul instanței, este de preferat să se meargă pe prima variantă, aceasta presupunând costuri mult mai mici. Și spun aceasta deoarece partea care solicită instanței partajul are de achitat o taxă judiciară de timbru care în unele cazuri nu este deloc de neglijat. Astfel, în funcție de ceea ce se solicită prin cererea introductivă, taxa judiciară poate fi 3% din:

– valoarea bunurilor supuse împărțelii;

– valoarea creanţelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună și a căror recunoaştere se solicită;

– valoarea masei partajabile;

– alte situații.

Dacă sunt mai multe astfel de capete de cerere în cadrul aceleiași acțiuni, atunci se va achita doar o singură taxă judiciară de timbru de 5% din valoarea masei partajabile.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea: redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?