Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

30 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii locale distruse de inundațiile din perioada martie-iulie 2018, în județul Vrancea

Guvernul României a alocat aproximativ 30 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de inundațiile din perioada martie-iulie 2018, în județul Vrancea. Este vorba de alocarea a aproximativ 2 milioane de lei pentru refacerea după inundațiile din primăvară și alocarea sumei de 27, 4 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de ploile abundente înregistrate în lunile iunie-iulie. Guvernul României a mai alocat tot luna aceasta suma de 22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere județene distruse de ploile de la sfârșitul lunii iunie în județul Vrancea. De reținut că ploile abundente au creat la nivelul județului pagube estimate la aproximativ 54,5 milioane de lei. Sumele au fost alocate în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Guvernul României a alocat aproximativ 30 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de inundațiile din perioada martie-iulie 2018, în județul Vrancea. Este vorba de alocarea a aproximativ 2 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile din primăvară și alocarea sumei de 27, 4 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de ploile abundente înregistrate în lunile iunie-iulie. Banii provin din fondul de intervenție la dispoziția guvernului, prevăzut în legea bugetului de stat pe anul 2018.

În județul Vrancea au fost afectate drumuri, străzi/ulițe, poduri și podețe din unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, sumele acordate pe localități sunt: Andreiașu-1,1 milioane lei; Bîrsești-328 mii lei; Bordești-10 mii lei; Cîrligele-342 mii lei; Cîmpineanca-1,3 milioane lei; Cotești-344 mii lei; Dumbrăveni-151 mii lei; Fitionești-58 de mii lei; Gura Caliței-1,5 milioane lei; Homocea-72 mii lei; Mera- 2,5 milioane de lei; Movilița-13,5 mii lei; Năruja-4,5 milioane de lei; Nereju-1,7 milioane lei; Negrilești-720 mii lei; Nistorești-1,6 milioane de lei; Paltin-423 mii lei; Ruginești-276 mii lei; Reghiu-798 mii lei; Soveja-1,9 milioane lei; Spulber-762 mii lei; Tulnici-5,9 milioane lei; Tîmboiești-114 mii lei; Străoane-91 mii lei; Urechești-65 mii lei; Vîrteșcoiu-119 mii lei; Valea Sării-220 mii lei; Vidra-202 mii lei; Vintileasca-28 mii lei; Vizantea Livezi-10 mii lei; Vrîncioaia-1,1 milioane de lei.

22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere județene

Vă reamintim că Guvernul României a mai alocat tot luna aceasta suma de 22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere distruse de ploile de la sfârșitul lunii iunie în județul Vrancea. Banii provin tot din fondul de intervenție la dispoziția guvernului, prevăzut în legea bugetului de stat pe anul 2018. Este vorba de sume alocate pentru refacerea drumurilor județene: DJ 204 L, DJ 204 P , 205 J, afectat în zona localității Păulești, DJ 205 M, afectat în zona localităților Brădetu, Vetrești-Herăstrău, Nistorești, Bâtcari, Făgetu și Românești; DJ 205 L, în zona localităților Grumaz și Vrâncioia; DJ 205 B, afectat în zon alocalității Budești; DJ 205 R, afectat în zona localității Cotești; DJ 205 N, afectat în zona localității Scînteia; DJ 205 B, afectat în zona localităților Blidari și Dălhăuți; DJ 204P, afectat în zona satelor Cocoșari și Dealul Lung, Dragosloveni; DJ 202 E, afectat în zona localității Tîmboiești; refacere pod DJ 205 C, traversare Seaca, sat Vârteșcoiu; refacere pod DJ 205 C, canal ANIF, sat Cîrligele, refacere pod Prahuda DJ 205D, refacere DJ204L, afectat în zona localității Poduri; refacere DJ 205 D afectat în zona localității Năruja; refacerea DJ 119 A, afectat în zona localitățiLOR Costișa și Lespezi; refacere DJ 205 B, afectat în zona localității Ploscuțeni; refacere DJ 205 L, afectat în zona localităților Negrilești, Păulești; refacerea DJ 205 J, afectat în zona localităților Movilița și Panciu; refacerea DJ 205 L, afectat în zona localității Tulnici.

Marian Oprișan a solicitat sprijin guvernamental și pentru lucrări de protecție a drumurilor afectate de viituri

În urma distrugerilor provocate de ploile abundente, secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și Emil Vamanu, directorul Agenției Bazinale de Apă Siret, au fost în județul Vrancea, la solicitarea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Cei doi oficiali împreună cu prefectul Sorin Hornea, directorul SGA, Cătălin Kanty Popescu și directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea – Romeo Iordache, au făcut o analiză a situației create la nivelul județului după fenomenele meteo și hidrologice. Cu această ocazie s-a luat decizia efectuării demersurilor necesare promovării în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru asigurarea tranzitării viiturilor și protecției obiectivelor riverane cursului de apă precum și evitarea izolării unui număr de patru localități. „S-a luat decizia ca pentru drumul județean DJ 205 M, Năruja – Nistorești să fie promovată urgent o hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru executarea lucrărilor de protecție a malurilor Râului Năruja pe tot traseul drumului județean mai sus menționat. În acest sens, Comitetul pentru situații de urgență Vrancea va întocmi documentația necesară care va fi înaintată Guvernului României. Totodată, s-a stabilit ca pentru drumul județean DJ 205 L, din punctul Grumaz pe raza comunei Vrâncioaia, să fie executate lucrări de amenajare a Râului Putna și ziduri de protecție a DJ 205L, finanțarea urmând să fie asigurată din surse proprii ale Administrației Baziunale de Apă, Siret-Bacău. Tot cu fonduri ale aceleiași instituții vor fi executate lucrări pe DJ 204 P Gugești-Gura Caliței-Dealu Lung-Dumitrești. Este vorba de lucrări ce vor fi executate de-a lungul cursului Râului Râmna, mai exact în zonele în care drumul mai sus menționat este afectat de viituri în urma unor precipitații abundente“, a declarat directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache.

De asemenea s-a avizat, la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, în vederea promovării lucrărilor de investiții, nota conceptuală pentru realizarea lucrărilor de protecție și stabilizarea albiei pe cursul de apă Putna, în zona Grumaz. Tot cu această ocazie s-a discutat despre realizarea unor lucrări de protecție a satului Burcioaia, pe cursul de apă Trotuș. Specialiștii din minister și SGA au convenit că situația necesită o evaluare amănunțită, care va fi continuată și în urma căreia vor fi propuse măsuri concrete de remediere a distrugerilor provocate de ape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?